Voorafgaand aan de dodenherdenking op 4 mei, willen we graag aandacht besteden aan hoe rituelen in de humanistische traditie zouden kunnen passen. Wij, humanisten, kennen geen vaste voorgeschreven rituelen bij belangrijke levensgebeurtenissen, zoals geboorte, dood en huwelijk. Dit wordt door een groep Humanisten als gemis ervaren.

Rituelen bieden ruimte voor reflectie en geven een gevoel van saamhorigheid. De maatschappelijke behoefte aan rituelen neemt – mede als gevolg van de ontkerkelijking – toe. John Geurts, voorzitter van HV Rotterdam Rijnmond, heeft de Celebranten Opleiding gevolgd aan de Universiteit voor Humanistiek (UvH). In de Celebranten Opleiding maken studenten kennis met de diverse rituelen in een pluriforme samenleving en denken ze na over mogelijke humanistische rituelen.

John zal tijdens het Humanistisch café iets vertellen over wat rituelen zijn, wat hun
betekenis is en waar ze vandaan komen. In gesprek met elkaar zullen we nadenken hoe we een ritueel kunnen ontwerpen, wat daarbij hoort en wat het belang is.

Aansluitend aan het café zullen we aandacht besteden aan de dodenherdenking. Afhankelijk van het weer is er de gelegenheid om naar het Roma en Sinti monument aan de Vondelstraat te lopen of zorgen we dat we de herdenking op de dam vertonen in Utopie. We stoppen dan ook iets vroeger dan gebruikelijk.

Datum donderdag 4 mei 2023

Tijd 18:00 – 20:00 uur

Locatie Grand Utopie, Waldeck Pyrmontkade 116, Den Haag Google Maps

Kosten Tijdens de inloop zijn de drankjes voor rekening van het bestuur van Humanistisch Verbond afdeling Haaglanden; daarna op eigen kosten; eventuele maaltijd is ook op eigen kosten.

Wil je gebruikmaken van een maaltijd? Geef dit dan door via het formulier op de website van Utopie.