Schrijver en wandelaar Jan van de Wetering over het waarom van de camino

Op donderdag 12 september is Jan van de Wetering te gast bij afdeling Zwolle en Omstreken van het Humanistisch Verbond om te vertellen over het pelgrimschap. Van de Wetering liep in de afgelopen jaren veel etappes van de Camino (de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela). Hierbij deed hij veel praktische ervaring op. Hij verdiepte zich daarnaast ook in de filosofie achter het wandelen en in de geschiedenis van de grote Europese pelgrimstochten.

De ‘Camino’, de pelgrimsroute die leidt naar Santiago de Compostela, is de bekendste pelgrimstocht. Het is een eeuwenoude en divers vertakte route die door de jaren heen veel wandelaars heeft aangetrokken en momenteel drukker is dan ooit. Wat beweegt de moderne pelgrim? Waarom is een van oorsprong religieuze tocht tegenwoordig ook voor niet-christelijke mensen zo aantrekkelijk? Hoe komt het dat zoveel filosofen hebben geschreven over ‘wandelen’ als zingevende activiteit?

De spreker gaat in op al die vragen, maar daarnaast is zijn lezing ook praktisch van aard: aan de hand van zijn grote verzameling foto’s laat Van de Wetering zien hoe de route is gemarkeerd, hoe zwaar of hoe licht de wandeling is en welke overnachtingsmogelijkheden er zijn. De foto’s geven ook een prachtig beeld van de landschappen en de cultuur-historische monumenten onderweg.

Jan van de Wetering (1946) is amateur-historicus en schreef diverse boeken, o.a. ‘Vergeten Levens’, ‘Hoe schrijf ik geschiedenis’ en de Zwolse canon (een geschiedenis van Zwolle in vijftig vensters). Zijn laatste boek, ‘Een toekomst waarborgen’, werd in 2015 Overijssels Boek van het Jaar. Met Martin de Fluiter richtte hij ‘de Vrolijke Pelgrim’ op, een websites waar zij in foto’s, films, tekeningen en verhalen de Camino onder de aandacht brengen van het Nederlandse publiek.

Deze lezing is interessant voor zowel mensen die van wandelen houden als voor mensen die geïnteresseerd zijn in het bijzondere fenomeen van de grote pelgrimnetwerken in Europa.

Zoals altijd is er na de pauze ruime gelegenheid om met de lezer en met elkaar in gesprek te komen.

Locatie: Stadkamer, Zeven Alleetjes 1A, Zwolle. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Deelname 5 euro (3 euro voor leden HV). Contant betalen aan de zaal.

Inloop vanaf 19.30 uur.
Deelname 5 euro (Gratis voor leden HV). Contant betalen aan de zaal.