Brenda Stoter Boscolo

De genocide op de Jezidi's

Op woensdag 27 november is Brenda Stoter Boscolo te gast bij afdeling Zwolle en Omstreken van het Humanistisch Verbond. Brenda Stoter is een Nederlandse journaliste die vooral over het Midden-Oosten schrijft. Haar stukken verschenen in onder meer Al Jazeera, Middle East Eye, Trouw en de Groene Amsterdammer. Een van haar onderwerpen is het lot van de Jezidi’s. Hierover publiceerde zij dit jaar een boek: Het Vergeten Volk.

In de zomer van 2014 viel IS (Islamitische Staat) de Noord-Irakese regio Sinjar binnen. Ze hadden als doel om de Jezidi’s uit te roeien. Deze gemeenschap heeft een unieke religie en een eigen eeuwenoude cultuur en was tot dan toe buiten het Midden-Oosten vrijwel onbekend. De genocide die IS aanrichtte veranderde dat. Met name de dramatische taferelen op de berg waar duizenden van hen dagenlang vastzaten zonder voedsel of water en waar zij gered werden door Koerdische strijdkrachten, gingen de wereld over.

Maar na de initiële aandacht werd het weer grotendeels stil. De Jezidi’s zijn zwaar getroffen: mannen gedood, vrouwen misbruikt, kinderen ontvoerd. De sociale structuur is verwoest en veel van hen zitten in vluchtelingenkampen in uitzichtloze situaties. Maar de wereld lijkt weer weg te kijken. Brenda Stoter kan zich daar erg boos over maken. Het westen en met name Nederland mag deze mensen niet vergeten, zegt zij. Ze hoopt dat haar boek daaraan een bijdrage levert.

Voor het schrijven van Het vergeten volk reisde Brenda Stoter naar Irak en deed in de vluchtelingenkampen onderzoek naar hun geschiedenis en cultuur. Ze sloot hechte vriendschappen, die terugkomen in verhalen die ze optekende in haar boek. Zo volgde ze de levens van Ismael, van wie vijfendertig familieleden gekidnapt werden, van Majdal, die door is tot kindsoldaat werd gemaakt, en van Nadima, die moeder werd van een kind van een IS-strijder.

We hopen u te mogen verwelkomen op 27 november.

Datum 27 november 2019
Inloop
vanaf 19.30 uur.
Deelname 5 euro (3 euro voor leden HV). Contant betalen aan de zaal.