In haar boek beschrijft Merel aan de hand van de ontwikkelingen in haar persoonlijke leven haar maatschappelijke topcarrière en over de dilemma’s en twijfels waar zij keer op keer tegen aan liep bij het maken van afwegingen en keuzes, zoals tussen studie, werk en gezin, buitenland – Nederland, de top – de werkvloer. Soms was er een tussenweg, soms ontbrak die en was de keuze absoluut.

Dat zij als vrouw uiteindelijk onder meer bij ING, NS en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een bestuurlijke topfunctie bekleedde bracht haar meer dan eens in het nieuws.

Echt breed in de aandacht kwam Merel toen zij in 2019 aankondigde de AFM te verlaten en met een PABO-studie te beginnen. Sinds 2020 staat ze drie dagen per week voor de klas op een Haagse school voor speciaal onderwijs en schrijft zij een tweewekelijkse column in de Volkskrant over – zoals op haar website staat – de kleine verhalen van gewone mensen in relatie tot maatschappelijke ontwikkelingen – vaak ook vanuit haar ervaringen met de kinderen in de klas. Daarnaast heeft ze toezichtfuncties bij onder meer het Kunstmuseum en Het Nationale Theater.

Merel is zich voortdurend bewust van de onderlinge afhankelijkheid tussen mensen: elke stap die jij wil zetten, raakt de mensen om je heen, thuis, in je werk of je sociale omgeving. Dat bewustzijn fungeert de ene keer als stimulans, dan weer als rem. Vrij denken, samen leven en omzien naar en zorgen voor anderen, alles speelt daarbij een rol.

Vooraankondiging Merel van Vroonhoven foto