Bron: www.unsplash.com

Kun je altijd gelukkig zijn? Is geluk maakbaar? Wat is echt geluk? Is kwetsbaarheid een bedreiging voor geluk? Hoe dacht men in het verleden over geluk en welke van die zienswijzen zijn nu nog relevant?

De visie op het goede leven uit het verleden geeft handvatten voor een herbezinning. Onder leiding van Jelle van Baardewijk gaan we in gesprek met filosofen uit alle tijden – van Aristoteles tot Heidegger, van Kant tot Arendt. Ook denken we na over vijf dimensies van een goed leven die door verschillende tradities zichtbaar zijn geworden. We onderzoeken hoe dit ons leven kan verrijken. Jelle is filosoof en co-auteur van het boek ‘Het goede leven en de vrije markt’. In het boek wordt het vraagstuk naar geluk uitgediept.

In de HUMA-café’s van november en december 2020 gaan we onderzoeken wat we kunnen leren van onderzoekers en deskundigen over geluk. 15 november duiken we in de geschiedenis van het denken over geluk en het goede leven. Kan je er 15 november niet bij zijn of wil je hierover doorpraten? Kom 20 december naar het tweede HUMA-café over geluk. Dan gaan we onderzoeken hoeveel invloed we op ons gelukt hebben en of geluk maakbaar is.

Wie, wanneer en waar

Geluk
Lezing door Jelle van Baardewijk

Datum en tijd
Zondag 15 november 2020
15.00 – 18.00 uur

Locatie
Perdu
Kloveniersburgwal 86, Amsterdam
Google Maps

Kosten
Toegang is €6 voor leden en €9 voor niet-leden, inclusief koffie en thee vooraf en een drankje na de lezing.

In verband met de aangescherpte maatregelen vanuit de Rijksoverheid is dit Huma-café geannuleerd. Had je je aangemeld? Dan ontvang je persoonlijk bericht van ons per e-mail. Neem bij vragen contact op via amsterdam@regio.humanistischverbond.nl

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland. Dan ontvang je maandelijks inspiratie en nieuws in je mailbox over onze activiteiten, cursussen  en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken.

Nu aanmelden voor de nieuwsbrief

We gaan zorgvuldig om met je gegevens, je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

Jelle-van-Baardewijk-sfw-800×800
Beeld door: Foto: vu.centrumethos.nl

Over Jelle van Baardewijk

Jelle van Baardewijk is filosoof en co-auteur van het boek ‘Het goede leven en de vrije markt’. In het boek wordt het vraagstuk naar geluk uitgediept. De vrije markt speelt gretig in op onze behoefte aan geluk door veel verschillende van producten aan te bieden. Allerlei goederen en diensten zijn toegankelijk geworden voor steeds meer mensen en het mondiale welvaartsniveau was nooit eerder zo hoog. Toch dringen de schaduwkanten van de globaliserende markt zich op. Wat voor geluk is dit? Wat doet het met de kwaliteit van onze relaties als mensen zichzelf en elkaar als homo economicus opvatten? Worden we gelukkig als wij onszelf begrijpen als consumerende individuen?

Klavertje vier, teken van geluk

Lees meer over geluk

Op onze thema-pagina over geluk kun je meer over het thema lezen, luisteren en kijken. Ter voorbereiding op het HUMA-café of verdere verdieping achteraf.

 

 

Heb je vragen, kom je er niet uit? Laat het ons weten. Stuur een mail naar amsterdam@regio.humanistischverbond.nl. Bedankt alvast!