Nanda van Bodegraven
Beeld door: Nanda van Bodegraven

April is de Maand van de Filosofie, met als thema: intieme vreemden. Dit HUMA-café gaat in op de mens en je eigen ik als intieme vreemde.

Filosoof Nanda van Bodegraven heeft in februari een boek uitgebracht: Het gedachtendier. Hoe we werden wie we zijn. In het boek verwoordt zij de verwondering die ze ervaarde tijdens het lezen van wetenschappelijk onderzoek over de wording van het dier mens.

Tijdens het HUMA-café neemt ze ons mee in die verwondering. Hoe alledaagse vanzelfsprekendheden, zoals zintuiglijke waarnemingen, sociale emoties of ons taalgebruik, buitengewoon worden als je ze door een wetenschappelijke bril bekijkt.

Het gedachtendier laat de betovering van ons ogenschijnlijk gewone leven zien.

Na de pauze is het woord aan de zaal: wat blijft hangen van het verhaal? Wat roept vragen op? Zijn er ideeën over wat we zouden kunnen doen om ons gewone, dagelijkse, leven te vieren? En de natuur, waar we onderdeel van zijn?

Nanda van Bodegraven is filosoof en natuur- (wetenschap)liefhebber. De mens als denkend dier vormt het hart van haar belangstelling. Ze is tevens oprichter van het project ‘Vrijheid van Amsterdam’ dat onder andere tien stoeptegels plaatste in Amsterdam Centrum met citaten van filosofen uit de zeventiende eeuw. Het Humanistisch Verbond hielp hieraan mee met financiën en meedenken. Ze publiceerde eerder verschillende boeken over filosoferen met kinderen.

Datum zondag 24 april 2022

Programma
15:00 – 15:15 inloop
15:15 – 17:00 lezing met pauze
17:00 – 18:00 napraten en borrel

Locatie Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam Google Maps

Prijs
€ 5 leden*
€ 11 niet-leden*
* inclusief koffie/thee vooraf + bij de pauze + consumptiebon voor drankje bij de napraat

Meld je aan, boek je plek in de zaal op perdu.nl

Ja ik ben erbij

gedachtendier

Het gedachtendier. Hoe we werden wie we zijn is uitgebracht door uitgever ISVW.  Een van de eerste lezers zei: “Je wordt als lezer aan de hand genomen en begeleid van verbazing naar verbazing. Een en ander zorgt ervoor dat jouw boek slaagt in het doel dat het volgens mij beoogt: een gevoel van grote verwondering, ontzag en dankbaarheid geven. Bovendien doe je door het boek te lezen een schat aan informatie op, omdat je op heel heldere wijze iets uitlegt over de belangrijke auteurs uit je boekenkast.”

Het boek bekijken & inkijken

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland
Dan ontvang je elke maand inspiratie en nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken.
E-mailadres:

☑ We gaan zorgvuldig om met je gegevens, je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

Heb je vragen, kom je er niet uit? Laat het ons weten. Stuur een e-mail. Bedankt alvast!