

We geloven heilig in data. Grote hoeveelheden data leggen de wereld vast en de inzet hiervan maakt onze samenleving beheersbaar, voorspelbaar en overzichtelijk. Maar hoe wenselijk is onze datahonger? Voor wie en met welk doel proberen we de wereld om te zetten in data? En moeten we onze morele oordelen wel laten sturen door data?
Een ethische keuze is volgens Miriam Rasch altijd een tragische, menselijke, imperfecte keuze. Dataïsme probeert daarentegen voor elk probleem een technologische en perfecte oplossing te vinden. In het gesprek gaat zij in op de problemen die dit met zich meebrengt voor vrijheid, rechtvaardigheid en zelfbeschikking.
Mediawetenschapper Esther Hammelburg en filosoof Nanda van Bodegraven begeleiden het gesprek daarna. Aan de hand van een oefening verkennen we hoe de mens zichzelf kan kennen en door algoritmes kan laten kennen. Daarna zullen we aan de hand van filosofische vragen uit de zaal in kleinere groepen verder denken over autonomie in digitale tijden.
Had je al een kaartje gekocht en wil je je kaartje om deze reden retourneren, stuur dan een mailtje naar [email protected] met ‘Ticket HUMA-café’ in de onderwerpregel.
We hopen je te zien aanstaande zondag. We kijken uit naar je komst.
Datum zondag 15 januari 2023
Programma
14:30 – 15:00 inloop
15:00 – 17:00 lezing met pauze
17:00 – 18:00 napraten en borrel
Locatie Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam Google Maps
Prijs
€ 5 leden*
€ 11 niet-leden*
* inclusief koffie/thee vooraf + bij de pauze + consumptiebon voor drankje bij de napraat
Ja ik ben erbij
Heb je vragen? Laat het ons weten. Stuur een e-mail. Bedankt alvast!
Miriam Rasch is filosoof en essayist en verbonden aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Ze schrijft voor onder meer voor Filosofie Magazine, Follow The Money, De Nederlandse Boekengids en NRC Handelsblad. Haar essaybundel ‘Zwemmen in de oceaan: Berichten uit een postdigitale wereld’ verscheen in 2017 bij De Bezige Bij. In 2020 verscheen ‘Frictie: Ethiek in tijden van dataïsme’, dat werd bekroond met de Socratesbeker voor het beste filosofische boek van het jaar. In het voorjaar van 2022 verscheen ‘Autonomie, een zelfhulpgids’.
Autonomie in digitale tijden
Hoe kan menselijke autonomie gedacht worden in een tijd waarin alle aandacht uitgaat naar autonome techniek? Autonomie ligt langs verschillende kanten onder vuur. Algoritmes kennen je beter dan jezelf en kunnen aan de hand van data en profielen je gedrag en keuzes voorspellen en beïnvloeden. Tegelijkertijd worden we online voortdurend aangesproken als autonome burgers: het staat je toch vrij of je klikt op ‘Accepteren’ of niet? Het denken over autonomie floreert in dit soort paradoxen.
Miriam Rasch stelt zich de vraag hoe het verlangen naar autonomie en de ervaring daarin beknot te worden – die ze maar al te goed kent – te begrijpen is. En hoe er concreet vorm aan te geven. Hoe kan autonomie in de praktijk worden gebracht zonder te vervallen in egoïsme en onrealistische vrijheidsdrang? Kan de techniek daar een positieve rol bij spelen? En waarom is dit een onverminderd relevante vraag?
Over HUMA-café
Elke derde zondag van de maand (behalve in juli en augustus) is er een HUMA-café in Perdu, Amsterdam. Iedere keer nodigen we een of meerdere mensen uit te komen spreken over levenskunst, filosofie en actuele maatschappelijke vraagstukken. Kom ook!
Over Humanistisch Verbond Amsterdam
Vanuit Humanistisch Verbond afdeling Amsterdam Amstelland organiseren we regelmatig activiteiten. Iedere derde week van de maand (behalve in juli en augustus) een HUMA-café bij Perdu, met lezingen en debatten. Daarnaast kun je inspiratie opdoen en je geest verrijken bij cursussen, een open café, filosofische wandelingen, fietstochten en meer. Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom. Nu op de agenda:
Blijf op de hoogte
Maandelijks sturen we een nieuwsbrief uit vanuit Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland. Om je te inspireren met nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken. Iedereen kan zich aanmelden, of je nou lid bent of niet.
☑ We gaan zorgvuldig om met je gegevens, je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.
Miriam Rasch vertelt
Miriam Rasch is filosoof en schrijver. In maart 2022 verscheen het boek ‘Autonomie, Een zelfhulpgids’. ‘Het is belangrijk om autonomie te behouden en daar een nieuwe invulling aan te geven. Iemand kan jou vertellen hoe je autonoom moet zijn, maar dan ben je het misschien al niet meer. Dat is een rare paradox.’