Sabine Winters

Wat is verbeelding in wetenschap? Onder meer aan de hand van filmfragmenten onderzoeken we met Sabine Winters de relatie tussen wetenschap en fictie. Daarnaast duiken we dieper in een van de eerste science fiction films: Somnium, geschreven door astronoom Johannes Kepler (1571-1630) en gepubliceerd na zijn dood in 1634. Somnium laat zien dat, als we naar de maan zouden kunnen reizen, we de aarde om haar as zouden zien roteren. Met deze fictie deed Kepler iets ongebruikelijks: hij deed beroep op de verbeeldingskracht van zijn publiek om zo tot nieuwe wetenschappelijke inzichten te komen.

Datum zondag 21 mei 2023

Programma
14:30 – 15:00 inloop
15:00 – 17:00 lezing met pauze
17:00 – 18:00 napraten en borrel

Locatie Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam Google Maps

*Perdu is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
Kijk hier voor OV-reisinformatie, parkeren en bereikbaarheid.

Prijs
€ 5 leden*
€ 11 niet-leden*
* inclusief koffie/thee vooraf + bij de pauze + consumptiebon voor drankje bij de napraat

Ja ik ben erbij

Heb je vragen? Laat het ons weten. Stuur een e-mail. Bedankt alvast!

Sabine Winters
Beeld door:

Sabine Winters is freelance wetenschapsfilosoof, met een sterke focus op ruimtefilosofie. Zij geeft filosofie aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en creëert interdisciplinaire onderzoeksprogramma’s over kunst en technologie. Winters is de oprichter van Future Based, een interdisciplinair filosofieplatform dat discussies organiseert. Scientific Imagination is haar filosofische zoektocht om ons begrip van de rol van verbeelding in de natuurwetenschappen te verdiepen. Zo onderzoekt zij de rol van de verbeelding in de ruimtewetenschap bij het ESA (European Space Agency) Advanced Concept Team.

Over HUMA-café

Elke derde zondag van de maand (behalve in juli en augustus) is er een HUMA-café in Perdu, Amsterdam. Iedere keer nodigen we een of meerdere mensen uit te komen spreken over levenskunst, filosofie en actuele maatschappelijke vraagstukken. Kom ook!

Over Humanistisch Verbond Amsterdam

Vanuit Humanistisch Verbond afdeling Amsterdam Amstelland organiseren we regelmatig activiteiten. Iedere derde week van de maand (behalve in juli en augustus) een HUMA-café bij Perdu, met lezingen en debatten. Daarnaast kun je inspiratie opdoen en je geest verrijken bij cursussen, een open café, filosofische wandelingen, fietstochten en meer. Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom. Nu op de agenda:

Blijf op de hoogte

Maandelijks sturen we een nieuwsbrief uit vanuit Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland. Om je te inspireren met nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken. Iedereen kan zich aanmelden, of je nou lid bent of niet.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland
Dan ontvang je elke maand inspiratie en nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken.

 

E-mailadres:

☑ We gaan zorgvuldig om met je gegevens, je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.