Vincent Blok

Er is een radicale omslag in ons denken over de aarde nodig, stelt filosoof Vincent Blok in zijn spraakmakende boek Van wereld naar aarde. Onze planeet leek lang een betrouwbare basis, maar dreigt nu onbewoonbaar te worden. Klimaatverandering zet onze leefwereld op zijn kop: het laat zien dat de wereld niet zo stabiel is als we dachten. Moeten we om de wereld te redden af van het idee dat mens en natuur tegenover elkaar staan?

Vincent Blok (1970) is filosoof en universitair hoofddocent techniekfilosofie aan de Wageningen University. Hij ontwikkelde een ecologische theorie van de aarde in tijden van klimaatverandering, en gaat daarmee in tegen de filosofische traditie door daarbij niet uit te gaan van de mens als middelpunt van het bestaan (antropocentrisch wereldbeeld), maar van de mens als onderdeel van de natuur (ecocentrisch wereldbeeld). Zijn perspectief op onze zorg voor de aarde biedt relevante inzichten voor de milieu- en techniekfilosofie.

Na zijn inleiding gaan we met Vincent Blok en elkaar in gesprek. Kom ook, denk en praat mee.

Datum zondag 19 maart 2023

Programma
14:45 – 15:00 inloop (vanaf 14:00 kun je – als je wilt – mee stemmen over onze plannen voor 2023)
15:00 – 17:00 lezing met pauze
17:00 – 18:00 napraten en borrel

Locatie Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam Google Maps

Prijs
€ 5 leden*
€ 11 niet-leden*
* inclusief koffie/thee vooraf + bij de pauze + consumptiebon voor drankje bij de napraat

Ja ik ben erbij

Heb je vragen? Laat het ons weten. Stuur een e-mail. Bedankt alvast!

Vincent Blok

Vincent Blok (1970) is filosoof en hoogleraar techniekfilosofie en verantwoord innoveren aan de Wageningen Universiteit. In 2005 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op een proefschrift over techniekfilosofie. Zijn huidige onderzoek en onderwijs zijn gericht op filosofische en ethische vragen rond maatschappelijk disruptieve technologieën, circulaire economie en duurzame ontwikkeling. Hij schreef o.a. Van wereld naar aarde. Filosofische ecologie van een bedreigde planeet (Boom, 2022). Hij publiceerde o.a. in tijdschriften Environmental Values, Business Ethics Quarterly en Science.

Over HUMA-café

Elke derde zondag van de maand (behalve in juli en augustus) is er een HUMA-café in Perdu, Amsterdam. Iedere keer nodigen we een of meerdere mensen uit te komen spreken over levenskunst, filosofie en actuele maatschappelijke vraagstukken. Kom ook!

Over Humanistisch Verbond Amsterdam

Vanuit Humanistisch Verbond afdeling Amsterdam Amstelland organiseren we regelmatig activiteiten. Iedere derde week van de maand (behalve in juli en augustus) een HUMA-café bij Perdu, met lezingen en debatten. Daarnaast kun je inspiratie opdoen en je geest verrijken bij cursussen, een open café, filosofische wandelingen, fietstochten en meer. Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom. Nu op de agenda:

Blijf op de hoogte

Maandelijks sturen we een nieuwsbrief uit vanuit Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland. Om je te inspireren met nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken. Iedereen kan zich aanmelden, of je nou lid bent of niet.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland
Dan ontvang je elke maand inspiratie en nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken.

 

E-mailadres:

☑ We gaan zorgvuldig om met je gegevens, je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.