Beeld van Robert Indiana, “Love”. Foto Michael Fraley
Beeld van Robert Indiana, “Love”. Foto Michael Fraley

Bijvoorbeeld, waarom we van iemand houden, zijn daar eigenlijk redenen voor? Is er altijd sprake van echte liefde? Kan liefde ambigu zijn? Is liefde een kwestie van identificatie of juist de erkenning van een anders autonomie? Heeft Houellebecq gelijk als hij suggereert dat de hedendaagse cultuur het ons onmogelijk maakt om iemand lief te hebben?

Ware liefde?
En wat is echte, ware liefde? Je kunt met deze vraag aankloppen bij de wetenschap. Binnen vakgebieden als evolutiebiologie, fysiologie, ontwikkelingspsychologie en antropologie is veel interessants te vinden over dit aspect van menselijk gedrag. Liefde, kunnen we bijvoorbeeld zeggen, is wat gedragswetenschappers ‘hechting’ noemen.

Maar wie zegt ons dat dit ware liefde is, liefde met een hoofdletter ‘L’? Ook de geesteswetenschap, met haar rijke reservoir aan klassieke ideeën over ware liefde, kan ons hier overigens geen uitsluitsel over geven.

Twijfel?
En als je onzeker bent, bij welk van die ideeën zou je als twijfelende minnaar moeten aanknopen? Bij existentiële twijfel past geen garantie op een antwoord. Er is geen beslisboom die we blindelings kunnen doorlopen, met een oplossing als resultaat. Toch kunnen we verschillende strategieën nader bekijken, en dan zal blijken dat sommige veelbelovender zijn dan andere.

Meer over liefde?
Kijk voor meer informatie op onze speciale themapagina!

Wie, wanneer en waar

Lezing door Wim de Muijnck
Op zondag 17 november 2019 geeft Wim de Muijnck de lezing.
Op zondag 15 december 2019 gaan we er gezamenlijk dieper op in.

Voor in de agenda
Zondag 17 november 2019 om 15 uur
Zondag 15 december 2019 om 15 uur

Locatie
The College Hotel
Roelof Hartstraat 1
Amsterdam

Kosten
Toegang is € 10 inclusief koffie en thee vooraf en een drankje na de lezing.

Reserveren
Je kunt reserveren door een email te sturen naar [email protected].

Wi, Muijnck

Over Wim de Muijnck

Wim de Muijnck
Wim is docent Wetenschapsfilosofie aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het boek de Liefdesparadox
In het boek De Liefdesparadox schrijven acht hedendaagse filosofen over de liefde. Het boek is uitgegeven door AUP onder redactie van Wim de Muijnck. In het boek staan bijdragen van Jan Bransen, Frank Hindriks, Charles Hupperts, Giel Hutschemaekers, Wim de Muijnck, Frank Rebel, Katrien Schaubroeck en Annemarie van Stee.
Meer informatie over het boek.