
Onder het motto ‘ruim denken’ gaat Denker des Vaderlands Marjan Slob de komende twee jaar graag met anderen – denkers, dromers, kunstenaars, beslissers, piekeraars, levensgenieters – onderzoeken wat het betekent om met elkaar ons leven op aarde te delen.
Zij kiest daarbij grofweg drie invalshoeken: politieke ruimte (hoe luister je eigenlijk naar alle verschillende stemmen in onze samenleving?), fysieke ruimte (want veel politiek gevoelige vraagstukken van nu zijn in feite een strijd om de fysieke ruimte).
En tenslotte is er voor Slob een geestelijke of spirituele dimensie aan de ruimte. Het is deze ruimte waar zij in haar lezing in dit HUMA-café op in zal gaan.
Slob ziet mensen als een wonder: “Wij zijn denkende materie, materie die over zichzelf nadenkt, materie met voorstellingsvermogen. Dankzij dat voorstellingsvermogen kunnen wij mentaal tal van niet-bestaande ruimtes betreden – ruimtes waarvan we dromen, ruimtes die ons beangstigen, ruimtes waar we ooit waren, ruimtes die we willen creëren. Dat vermogen maakt ons in mijn ogen tot uitzonderlijke dieren. Maar als we ons teveel loszingen van het concrete, van de aarde, worden we gevaarlijk.”
Juist dat voorstellingsvermogen van ons kan het moeilijk maken om werkelijk doordrongen te zijn van de plek waar je leeft. “Een dringende vraag is hoe we vanuit onze enorme mentale ruimte ‘op aarde kunnen landen’, om met Bruno Latour te spreken. Hoe je voor de aarde kunt zorgen. Hoe je de grond onder je voeten lief kunt hebben.”
Liefde voor de plek waar jouw bestaan zich afspeelt, vereist volgens Slob ook dat je niet wegvlucht voor de ellende die je dan ziet, en voor je eigen angsten en problemen. “Het vergt uiteindelijk dat je je sterfelijkheid onder ogen ziet. Dat is moeilijk, en soms pijnlijk. Maar al het andere is verdoving. Wegkijken. En dat is niet de weg van een vrijdenker.”
‘De realiteit kunnen zien en aanvaarden, daar gaat mijn filosofie over’, aldus Slob. Tijdens deze lezing onderzoekt zij met het publiek hoe wij de realiteit lief kunnen hebben. Kom ook, denk mee, of ga mee in gesprek.
Datum zondag 18 juni 2023
Programma
14:30 – 15:00 inloop
15:00 – 17:00 lezing met pauze
17:00 – 18:00 napraten en borrel
Locatie Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam Google Maps
Prijs
€ 5 leden*
€ 11 niet-leden*
* inclusief koffie/thee vooraf + bij de pauze + consumptiebon voor drankje bij de napraat
Ja ik ben erbij
Heb je vragen? Laat het ons weten. Stuur een e-mail. Bedankt alvast!
Over HUMA-café
Elke derde zondag van de maand (behalve in juli en augustus) is er een HUMA-café in Perdu, Amsterdam. Iedere keer nodigen we een of meerdere mensen uit te komen spreken over levenskunst, filosofie en actuele maatschappelijke vraagstukken. Kom ook
Over Humanistisch Verbond Amsterdam
Vanuit Humanistisch Verbond afdeling Amsterdam Amstelland organiseren we regelmatig activiteiten. Iedere derde week van de maand (behalve in juli en augustus) een HUMA-café bij Perdu, met lezingen en debatten. Daarnaast kun je inspiratie opdoen en je geest verrijken bij cursussen, een open café, filosofische wandelingen, fietstochten en meer. Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom. Nu op de agenda:
Blijf op de hoogte
Maandelijks sturen we een nieuwsbrief uit vanuit Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland. Om je te inspireren met nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken. Iedereen kan zich aanmelden, of je nou lid bent of niet.
☑ We gaan zorgvuldig om met je gegevens, je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.