Robbert Bodegraven
Beeld door: Jitske Scholten

Het humanisme, en het Humanistisch Verbond in het bijzonder, heeft een lange traditie in het verdedigen van vrijheden. Halverwege de twintigste eeuw was die vrijheidsstrijd vooral gericht tegen de dominantie van de kerkelijke instituties. De dominantie van de traditionele waarden die door de kerken verdedigd werden knelden steeds meer. Mensen die niet kerkelijk waren werden achtergesteld of buitengesloten. Humanisten vochten voor gelijke rechten van buitenkerkelijken. Omdat minder rechten ook meteen minder vrijheid betekent.

Die strijd is goeddeels gestreden. De macht van de kerk is afgenomen. Maar daarmee is de ongelijkheid niet afgenomen. Er zijn nieuwe instituties en ideologieën voor in de plaats gekomen. Nieuwe machten die onze vrijheid inperken. Een samenleving waarin gelijkwaardigheid wordt nagestreefd is nog altijd de strijd waard.

Wat zijn de instituties en ontwikkelingen die onze vrijheid nu beperken? Welke vrijheden vragen opnieuw om verdediging, om er desnoods voor de barricades op te gaan? Welke dominante ideologieën beschermen de belangen van de status quo, en welke individuen of groepen worden daarmee in hun vrijheden beperkt? Een lezing over een eigentijdse invulling van de humanistische vrijheidsstrijd.

Datum zondag 19 juni 2022

Programma
14:30 – 15:00 inloop
15:00 – 17:00 lezing met pauze
17:00 – 18:00 napraten en borrel

Locatie Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam Google Maps

Prijs
€ 5 leden*
€ 11 niet-leden*
* inclusief koffie/thee vooraf + bij de pauze + consumptiebon voor drankje bij de napraat

Het is op dit moment nog niet mogelijk om een plek te reserveren in de zaal van Perdu. Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief, dan ontvang je op 1 juni 2022 een herinnering in je mailbox.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland
Dan ontvang je elke maand inspiratie en nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken.


E-mailadres:

☑ We gaan zorgvuldig om met je gegevens, je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

Heb je vragen, kom je er niet uit? Laat het ons weten. Stuur een e-mail. Bedankt alvast!

Over HUMA-café

Elke derde zondag van de maand (behalve in juli en augustus) is er een HUMA-café in Perdu, Amsterdam. Iedere keer nodigen we een of meerdere mensen uit te komen spreken over levenskunst, filosofie en actuele maatschappelijke vraagstukken. Kom ook!