Robbert Bodegraven
Robbert Bodegraven, directeur van het Humanistisch Verbond Beeld door: Jitske Schols

Het humanisme, en het Humanistisch Verbond in het bijzonder, heeft een lange traditie in het verdedigen van vrijheden. Halverwege de twintigste eeuw was die vrijheidsstrijd vooral gericht tegen de dominantie van de kerkelijke instituties. De dominantie van de traditionele waarden die door de kerken verdedigd werden knelden steeds meer. Mensen die niet kerkelijk waren werden achtergesteld of buitengesloten. Humanisten vochten voor gelijke rechten van buitenkerkelijken. Omdat minder rechten ook meteen minder vrijheid betekent.

Die strijd is goeddeels gestreden. De macht van de kerk is afgenomen. Maar daarmee is de ongelijkheid niet afgenomen. Er zijn nieuwe instituties en ideologieën voor in de plaats gekomen. Nieuwe machten die onze vrijheid inperken. Een samenleving waarin gelijkwaardigheid wordt nagestreefd is nog altijd de strijd waard.

Wat zijn de instituties en ontwikkelingen die onze vrijheid nu beperken? Welke vrijheden vragen opnieuw om verdediging, om er desnoods voor de barricades op te gaan? Welke dominante ideologieën beschermen de belangen van de status quo, en welke individuen of groepen worden daarmee in hun vrijheden beperkt? Een lezing over een eigentijdse invulling van de humanistische vrijheidsstrijd.

Over Robbert Bodegraven
Robbert Bodegraven is nu bijna een jaar directeur van het Humanistisch Verbond. Het streven naar een rechtvaardige en menswaardige samenleving loopt als een rode draad door zijn leven en werk. Hij startte als fotograaf en journalist. Later werd hij directeur van het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks en was hij directeur Campagnes en Beleidsbeïnvloeding bij War Child. Begin dit jaar kwam zijn boek ‘Radicaal Anders’ uit, over klimaat en ongelijkheid. Hij kwam onlangs met een nieuw vijfjaren-beleidsplan voor het Humanistisch Verbond, waarover ook vragen kunnen worden gesteld.

Datum zondag 19 juni 2022

Programma
14:30 – 15:00 inloop
15:00 – 17:00 lezing met pauze
17:00 – 18:00 napraten en borrel

Locatie Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam Google Maps

Prijs

€ 5 leden*
€ 11 niet-leden*
Dat is inclusief koffie/thee vooraf + tijdens de pauze + een drankje bij de napraat.

Reserveer je plek in de zaal van Perdu.

Ja ik ben erbij

Heb je vragen, kom je er niet uit? Laat het ons weten. Stuur een e-mail. Bedankt alvast!

“Eigenlijk vind je in alles wat ik doe het humanisme terug: ik sta voor de vrijheid van het individu te kunnen zijn wie je wilt zijn, maar altijd met verantwoordelijkheid voor de samenleving als geheel. Wat dat betreft ben ik een humanist.”

Robbert-Bodegraven
Directeur Robbert Bodegraven
Robbert BodegravenTweet dit

Over HUMA-café

Elke derde zondag van de maand (behalve in juli en augustus) is er een HUMA-café in Perdu, Amsterdam. Iedere keer nodigen we een of meerdere mensen uit te komen spreken over levenskunst, filosofie en actuele maatschappelijke vraagstukken. Kom ook!

Blijf op de hoogte van HUMA-café edities, cursussen en ander nieuws van Humanistisch Verbond Amsterdam

Maandelijks sturen we een nieuwsbrief uit vanuit Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland. Om je te inspireren met nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken. Iedereen kan zich aanmelden, of je nou lid bent of niet.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland
Dan ontvang je elke maand inspiratie en nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken.


E-mailadres:

☑ We gaan zorgvuldig om met je gegevens, je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.