
De Islam komt er in het hedendaagse debat over het vrije denken slecht vanaf. Maar dat is niet altijd zo geweest. In de middeleeuwen waren de rollen in het debat over tolerantie en vrijheid precies omgedraaid. Het Arabische rijk bracht filosofie en wetenschap (in die tijd waren die twee inwisselbaar) naar het intolerante en onverlichte Europa en zorgde voor de eerste aanzet van wetenschappelijk denken. Hoe ging dat in z’n werk? En hoe verhoudt zich de bloeitijd van de ‘islamitische Verlichting’ tot het islamitische geloof dat vandaag de dag zo vaak als onverlicht en intolerant wordt gezien?
Ga mee met deze reis door de geschiedenis en leer niet alleen de filosofie en wetenschap van de Arabische wereld en hun revolutionaire denkers kennen, maar ook met andere ogen naar onze eigen Westerse wereld kijken.
Gerko Tempelman is filosoof en theoloog. Hij doceert islamitische filosofie aan onder meer de ISVW en HOVO. Hij schreef ook over deze onderwerpen voor Filosofie Magazine. Samen met Cornelis van Lit vertaalde hij het werk ‘Verlost van Onzin’ van de islamitische denker al-Ghazali (2021).
Datum zondag 20 maart 2022
Programma
14:30 – 15:00 inloop
15:00 – 17:00 lezing met pauze
17:00 – 18:00 napraten en borrel
Locatie Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam Google Maps
Prijs (inclusief koffie/thee vooraf en bij pauze + consumptiebon voor drankje na de lezing
€ 5 leden
€ 11 niet-leden
Ja ik ben erbij
Corona-informatie Vanaf vrijdag 25 februari 2022 is het het coronatoegangsbewijs op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn, dus ook in Perdu, niet meer verplicht. Ook een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter worden losgelaten. Lees hier meer
☑ We gaan zorgvuldig om met je gegevens, je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.
Heb je vragen, kom je er niet uit? Laat het ons weten. Stuur een e-mail. Bedankt alvast!