person-holding-lighted-candle-Photo by Dazzle Jam from Pexels
Beeld: Dazzle Jam from Pexels

De tijd stellen we ons meestal voor als een lange lijn van verleden naar toekomst. En ons leven als een soort onontgonnen veld dat we naar eigen keuze kunnen invullen en bebouwen. Maar betekenis krijgt zo’n lijn of zo’n veld pas wanneer daarop coördinaten te onderscheiden zijn die de eindeloosheid ervan doorsnijden. De tijd moet ritme krijgen, onze levensruimte oriëntatiepunten, wil zich zoiets als zinvolheid kunnen aftekenen. Rituelen spelen in die afbakening van de tijd en ruimte van ons leven een fundamentele rol. Ze hoeven zelf niets te betekenen, maar scheppen de mogelijkheid voor de orde waarin het bestaan zich pas kan gaan ontplooien. In deze lezing zullen we nagaan hoe het ritueel precies werkt, wil het deze functie kunnen vervullen – waarom het dus onmisbaar is voor de zeggingskracht van het bestaan.

De lezing van Ger Groot op zondag 16 februari 2020 werd goed bezocht en ook levendig bediscussieerd. Op verzoek van een aantal aanwezigen heeft Ger de lezing beschikbaar gesteld. Tekst en fragmenten zijn hieronder te downloaden.

Lezing Ger Groot – De waarde van rituelen

Videofragmenten lezing Ger Groot – De waarde van rituelen

Wie, wanneer en waar

De waarde van rituelen
Lezing door Ger Groot

Datum en tijd
Zondag 16 februari 2020
15.00 – 18.00 uur

Locatie
Perdu
Kloveniersburgwal 86
Amsterdam

Kosten
Toegang is €6 voor leden en €9 voor niet-leden, inclusief koffie en thee vooraf en een drankje na de lezing.

Reserveren
Je kunt reserveren door een email te sturen naar [email protected].

Over Ger Groot

Ger Groot is filosoof. Hij was bijzonder hoogleraar Filosofie en Literatuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen en doceerde wijsgerige antropologie en cultuurfilosofie aan de Erasmus Univerisiteit Rotterdam. Hij publiceert veelvuldig beschouwingen, boekbesprekingen en opiniestukken in onder andere in NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. In 2012 hield hij de Dominicuslezing waarin hij sprak over de kracht van rituelen om ons het hier en nu te laten voelen. In het boek Religie zonder God, dat hij samen met Theo de Boer schreef, claimt hij dat het leven allereerst betekenis krijgt door de ervaring van het ritueel.

Ger Groot

Foto: Marco Bakker www.marcobakker.com

Deel jouw ritueel

Wat is jouw ritueel en wat betekent dit voor je? We willen graag een beeld geven van de diversiteit en rijkdom aan rituelen onder ons. Wil jij jouw ritueel in een korte video delen met HV-leden en andere geïnteresseerden?

Stuur ons een video van maximaal 1 minuut waarin je antwoord geeft op 1 of meerdere van deze vragen:

  • Welk ritueel heb jij? Laat het ook vooral zien als dit kan!
  • Waarom zijn rituelen belangrijk voor jou?
  • Welk ritueel raad jij iedereen aan en waarom?
  • Op welke momenten in je leven had jij behoefte aan een ritueel?

Je kunt de video opnemen met tablet, telefoon of camera en aanleveren als MP4 of AVI-bestand (staat meestal automatisch ingesteld). Mail je video naar [email protected] (via Wetransfer.com bij groot bestand).

De video’s worden gedeeld via social media en we maken (als we genoeg binnenkrijgen) een compilatievideo die we tonen tijdens de Huma-cafés en plaatsen op onze website. We vragen je om hiervoor toestemming te geven bij inzending door in je mail de volgende tekst op te nemen: “Ik [naam] geef toestemming aan het Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland om gebruik te maken van mijn opgenomen videobeeld, dit te verspreiden en te bewerken. Hierbij mag mijn eigen naam wel/niet vermeld worden.”

null

Lees meer over rituelen

Op onze thema-pagina over rituelen kun je meer over het thema lezen, luisteren en kijken. Ter voorbereiding op het HUMA-café of verdere verdieping achteraf.