
Wij zijn eenzamer dan ooit! En dat terwijl wij leven in een tijd waarin vrijwel iedereen op digitale wijze met elkaar is verbonden. Maar volstaat een online verbinding wel tegen de eenzaamheid? Hoe komt het dat het gemis aan mensen om ons heen overeind blijft bij gebruik van sociale media? Wat staat er op het spel in ons sociale verkeer?
Filosoof Cees Zweistra neemt ons mee naar de wereld van eenzaamheid en digitale techniek. Hij laat zien hoe het komt dat digitale techniek ons eenzaam maakt, maar ook hoe wij elkaar in deze digitale tijd kunnen blijven vinden. Hij wijst ons wegen om aan de hedendaagse eenzaamheid te ontsnappen. Hoe kunnen we evenwichtig omgaan met sociale media? Hoe kunnen we ons met digitaal contact verrijken, welke risico’s zijn er en hoe we kunnen we ons hier tegen wapenen?

Cees Zweistra is filosoof, auteur en universitair docent rechtstheorie aan de Erasmus universiteit. Hij promoveerde aan de TU-Delft met een proefschrift over de impact van technologie op onze identiteit en sociale relaties. In ‘Verkeerd verbonden’ (2021) beschrijft hij hoe het gebruik van sociale media mensen eenzaam maakt. Volgens NRC Handelsblad laat Zweistra met dit boek zien hoe de moderne, geseculariseerde mens zich achter gadgets verschuilt, en de echte confrontatie met zijn medemens uit de weg gaat (escapisme).
Datum zondag 15 mei 2022
Programma
14:30 – 15:00 inloop
15:00 – 17:00 lezing met pauze
17:00 – 18:00 napraten en borrel
Locatie Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam Google Maps
Prijs
€ 5 leden*
€ 11 niet-leden*
* inclusief koffie/thee vooraf + bij de pauze + consumptiebon voor drankje bij de napraat
Ja ik ben erbij

Iedereen voelt zich weleens eenzaam. Soms is het fijn om er eens met iemand over te praten. Heb je behoefte aan een luisterend oor, een troostend woord, of een verdiepend gesprek? Voor hulp bij levensvragen kun je terecht bij geestelijk verzorgers. Een geestelijk verzorger is een deskundige gesprekspartner die je steunt om je eigen situatie, vragen en uitdagingen onder ogen te komen. Ze luisteren en stellen de goede vragen, zodat je meer inzicht krijgt in wat jou bezighoudt en wat wezenlijk voor je is. Kijk hier voor meer informatie.
Ben je of voel je je veel alleen en wil je hier verandering in brengen? Een vrijwilliger van Tandem (Humanitas) biedt een luisterend oor en denkt mee hoe je het door jou gewenste doel kunt bereiken. Lees hier meer.
Zoek je per direct steun? Bel dan met de Luisterlijn. De Luisterlijn is 24 uur per dag bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek of informatie. Het telefoonnummer van de Luisterlijn is 088 07 67 000 (normaal tarief). Op de website van de Luisterlijn kun je ook chatten met een vrijwilliger van de Luisterlijn.
☑ We gaan zorgvuldig om met je gegevens, je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.
Heb je vragen, kom je er niet uit? Laat het ons weten. Stuur een e-mail. Bedankt alvast!