Bert Keizer (1947) is filosoof en is werkzaam bij het Expertisecentrum Euthanasie. Van 1982 tot 2015 werkte hij als arts in Amsterdamse verpleeghuizen. In die laatste rol is de dood altijd in een of andere vorm aanwezig, soms stampvoetend in de kamer, soms op de loer liggend, net om de hoek, maar altijd onontkoombaar. Die wetenschap is nog niet zo gemakkelijk om te zetten in handelen; ook niet, of misschien juist niet voor een arts. “Ik heb in mijn werk geleerd om, als iemand boven aan de lijst staat om te sterven, dat ook op tafel te leggen en daar gewoon over te praten. Dat vond ik wel moeilijk in het begin.”

Hoe zijn we eigenlijk terechtgekomen in het huidige euthanasieklimaat? Een korte blik op de geschiedenis van geneeskunde biedt de mogelijkheid iets te begrijpen van de gevolgen die de medische vooruitgang heeft, als het er om gaat om voor mensen te zorgen en niet alleen maar te zoeken naar diagnoses. Hoe kan je goed gezelschap zijn voor een stervend mens? Die vraag hield en houdt hem bezig.

Bert Keizer neemt ons mee in een openhartige wijze van nadenken over het omgaan met de zin en de eindigheid van het leven. Over ‘de dood op bestelling’, over de plussen en minnen van mens zijn in je laatste dagen of weken. De vraag die hij daarbij probeert te bezien: “Gaan we wel goed, kunnen we even nadenken met z’n allen, waar we nu zijn?”

Na zijn lezing gaan we met hem en met elkaar in gesprek. Kom ook, denk en praat mee.

Datum zondag 16 april 2023

Programma
14:30 – 15:00 inloop
15:00 – 17:00 lezing met pauze
17:00 – 18:00 napraten en borrel

Locatie Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam Google Maps

*Perdu is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
Kijk hier voor OV-reisinformatie, parkeren en bereikbaarheid.

Prijs
€ 5 leden*
€ 11 niet-leden*
* inclusief koffie/thee vooraf + bij de pauze + consumptiebon voor drankje bij de napraat

Bekijk de website van Perdu.

Uitverkocht. Was je net te laat?

Maandelijks sturen we een nieuwsbrief vanuit Amsterdam Amstelland. Om je te inspireren met nieuws over activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken. Meld je gratis aan om op de hoogte te blijven.

Over de spreker

Bert Keizer

Bert Keizer is auteur van meerdere boeken over ouder worden en sterven. Hij schreef de succesvolle boeken Waar blijft de ziel? (essay van de Maand van de Filosofie), Koud liggen (Boekenweekgeschenk) en Onverklaarbaar bewoond (over de hersenen). Zijn laatste boek is ‘Reis om de dood – van as tot ziel’. Volgens NRC ‘het veelzijdigste, subtielste filosofische boek dat in jaren over de dood is verschenen in Nederland.’ Keizer schreef columns voor Filosofie Magazine en Medisch Contact en dat doet hij nog steeds voor Trouw.

Heb je vragen? Laat het ons weten. Stuur een e-mail. Bedankt alvast!

Over HUMA-café

Elke derde zondag van de maand (behalve in juli en augustus) is er een HUMA-café in Perdu, Amsterdam. Iedere keer nodigen we een of meerdere mensen uit te komen spreken over levenskunst, filosofie en actuele maatschappelijke vraagstukken. Kom ook!

Over Humanistisch Verbond Amsterdam

Vanuit Humanistisch Verbond afdeling Amsterdam Amstelland organiseren we regelmatig activiteiten. Iedere derde week van de maand (behalve in juli en augustus) een HUMA-café bij Perdu, met lezingen en debatten. Daarnaast kun je inspiratie opdoen en je geest verrijken bij cursussen, een open café, filosofische wandelingen, fietstochten en meer. Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom. Nu op de agenda:

Blijf op de hoogte

Maandelijks sturen we een nieuwsbrief uit vanuit Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland. Om je te inspireren met nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken. Iedereen kan zich aanmelden, of je nou lid bent of niet.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland
Dan ontvang je elke maand inspiratie en nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken.

 

E-mailadres:

☑ We gaan zorgvuldig om met je gegevens, je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.