Eetbare natuur
Een voedselbos combineert het systeem van een natuurlijk bos met duurzame landbouwproductie gebaseerd op de principes van de permacultuur.
De drie ethische principes van de permacultuur, zorg voor de aarde, zorg voor de mens, delen van overvloed vormen volgens de zussen de voorwaarde voor een duurzame levenswijze. Het is de basis voor alle activiteiten van het Voedselbos te Glimmen. De opbrengst van een voedselbos is veelzijdig. Het voedselbos vormt een prachtig natuurlijk landschap, zorgt voor een rijke biodiversiteit en een vruchtbare aarde. Daarnaast geeft het voedselbos als vanzelf een overvloed aan vruchten, noten, stengels, blad en wortels, waar iedereen die een bijdrage wil leveren in kan delen.

Leefbaarheid, inspiratie en verbinding
Naast de voedselproductie is het Voedselbos te Glimmen ook een plek van inspiratie en verbinding voor iedereen die openstaat voor de natuur als leermeester.
Dat kunnen organisaties zijn op zoek naar inspirerende teamdagen of die een cultuuromslag willen maken van economisch winst-denken naar ecologisch verbindings-denken. Dat kunnen ook omwonenden zijn, zoals ouderen, gezinnen, mensen met een smalle beurs en tuiniers, die graag willen leren wat een eetbaar natuurlijk bos voor hen kan betekenen. We zien daarbij kleinschalige activiteiten voor ons, zoals rondleidingen, proeverijen en plant-pluk-genietdagen. Op deze manier versterkt het project de leefbaarheid van de lokale gemeenschap.

Reizen, dromen, durven, doen
Met het Voedselbos te Glimmen hebben de tweelingzussen Marlies en Madeleine Duran de moed gehad niet alleen te dromen, maar ook te doen.
Twee duurzame sociale ondernemers bundelen hun krachten, talenten en ervaringen in dit unieke familieproject. Marlies, ontwerper van duurzame tuinen, heeft 3 jaar in Zweden gewoond en zich daar gespecialiseerd in permacultuur. Madeleine, organizer en businesscoach, heeft 3 jaar in Australië gewoond.

Marlies en Madeleine

Door omstandigheden kan de oorspronkelijk op dit uur geplande lezing niet doorgaan. Het verheugt ons, dat Marlies Duran deze lezing voor ons wil geven. Te meer, omdat het Voedselbos in Glimmen in onze omgeving ligt.