Spinoza wordt in Nederland omarmt als de ultieme ‘denker des vaderlands’.
Maar wat weten we eigenlijk van hem? Wie was die man en wat is zijn gedachtegoed? Waarom is hij juist nu belangrijk? Hoezo Spinoza?

In zijn werk Ethica, eigenlijk een ondoordringbaar zelfhulpboek avant-la-lettre, beschrijft Spinoza met wetenschappelijke precisie hoe we het hoogste geluk kunnen bereiken. Maar hij laat ons ook achter met vragen. Wat bedoelt hij nou precies?

De antwoorden van Spinoza kunnen ons richting en troost bieden. Hij weet immers wat het betekent om in isolement te leven; in 1656 werd hij door de Portugees-Israëlitische Gemeente uit de joodse gemeenschap verstoten. Hij leefde, als tweede generatie immigrant, tussen twee culturen en overleefde twee pestepidemieën. Spinoza vond waardigheid en vrijheid in zichzelf.

In zijn werk legt hij uit hoe we ons hoofd niet op hol moeten laten brengen door angst en woede, hoe we onszelf kunnen bevrijden van ons streven naar geld, roem en status. Hij vertelt ons hoe we gelukkig kunnen worden door dit juist niet meer na te streven, maar door tolerant, begripvol en tevreden te zijn met het hier en nu.

Datum en tijd vrijdag 31 maart 2023, 20:00 – 22:00 uur

Locatie Kapel, ‘s-Gravelandseweg 144, Hilversum Google Maps

Prijs € 12,50 (leden) / € 15 (niet-leden)

Bedrag storten op rekening NL 31 TRIO 0198 3781 57
t.n.v. HV Gooi Vecht Almere, met vermelding van ‘Spinoza’

Aanmelden [email protected] of 06-10832198