Gespreksgroep na abortus 1

In het kort

In een groep van 6 tot 12 mensen delen we in 5 bijeenkomsten wat onze abortus met ons doet.

Iedere ervaring krijgt de ruimte, met aandacht voor wat uniek en herkenbaar is. We laten oordelen van anderen voor wat ze zijn en geven een stem aan wat er in ons leeft. Je weet hoe het is om voor een abortus te kiezen. Jouw verhaal is uniek. Maar ook herken je de ervaring van de ander.

We gaan uit van levensvragen. Zoals: Heeft deze ervaring mij veranderd? Wat gebeurde er met mijn lijf? Waar haalde ik steun uit? Met wie kan ik er over praten? Hoe keek ik aan tegen wat er in mij groeide? Mocht het eigenlijk van mezelf? Hoe ga ik om met oordelen van anderen? Hoe ga ik nu verder? Levensvragen zoals deze zijn een leidraad door de bijeenkomsten heen.

Soms verdiepen wij het gesprek met een oefening die ruimte geeft aan gevoelens of een lichamelijke ervaring.

Is je abortus al lang geleden, of ligt het nog maar net achter je? Wat je er ook van denkt, bij voelt en van vindt: je bent van harte welkom.

Wat brengt het je?

– Ruimte om vrijuit te spreken.
– Een plek waar je de steun van andere vrouwen kunt voelen die hetzelfde hebben meegemaakt.
– Een nieuw perspectief waarvanuit je naar je ervaring kunt kijken.
– Meer inzicht en vertrouwen in jezelf en je keuze.

Wanneer 5 gesprekken op donderdagavonden van 19:30 tot 21:30 uur:
16 maart, 23 maart, 6 april, 20 april en 11 mei 2023

Waar In het centrum van Utrecht op 15 minuten loopafstand van het Centraal Station.

Prijs voor deze reeks van 5 gesprekken
€ 99,- ** en je krijgt het starterspakket met het Abortus Vertelspel van ons cadeau.
** Het Humanistisch Verbond kan financieel ondersteunen wanneer dit bedrag te hoog is.

Gespreksbegeleiders Rebekka Roozendaal en Suz van de Logt

Aanmelden Stuur een e-mail naar Rebekka en Suz via [email protected].

Vragen? Mail naar [email protected]

Wie zijn wij

Wij zijn met drie begeleiders, waarvan Rebekka Roozendaal en Suz van de Logt de gespreksgroep van maart zullen begeleiden. Rebekka is humanistisch geestelijk verzorger en Suz is aan het afstuderen aan de Universiteit voor Humanistiek. Mariëlle werkt bij Fiom als senior specialist hulpverlening ongewenste zwangerschappen samen met Rebekka heeft ze het Abortus Vertelspel ontwikkeld. Wij hebben alle drie een abortus meegemaakt en ondervonden de noodzaak deze ervaring bespreekbaar te maken, ook jaren later.

Foto Mariëlle Kappert

Mariëlle Kappert

Kiezen voor abortus was voor mij een ingrijpend proces dat mijn zelf- en wereldbeeld beïnvloedde. Ik had nooit gedacht dat mij zoiets zou overkomen en de realiteit van die gebeurtenis bracht een warboel aan gedachten en gevoelens teweeg. Ik heb me een lange tijd toeschouwer gevoeld en kon pas betekenis geven aan mijn ervaring toen ik erover ging praten. Zo werd het míjn verhaal.

Mensen begeleiden in het vormen en vertellen van hun verhaal is hierdoor een belangrijk onderdeel geworden in mijn werk. Ik merk dat er bij de verteller dan ruimte ontstaat voor betekenis en begrip.

Je verhaal delen met een groep die iets soortgelijks heeft meegemaakt geeft bovendien een gevoel van herkenning en verbinding. Dat is erg waardevol om aan bij te dragen.

IMG_3025 Rebekka lifestream 2

Rebekka Roozendaal

Mijn abortus was zoveel tegelijk: verdrietig en pijnlijk, maar ook een belangrijke stap naar volwassenheid. Mijn ervaring van de veranderingen door de zwangerschapshormonen, de eenzaamheid van het alleen kiezen, het los worstelen van de druk van buitenaf, de ruimte en de verbondenheid in contact met mijn vriend en vrienden maakten dat ik anders in het leven kwam te staan

Door mijn abortus voelde ik hoe belangrijk het is dat mensen een vrijplaats hebben. Een plek waar ze zichzelf kunnen hervinden als het leven op zijn kop staat. Ik koos voor de studie Humanistiek, waar ik werd opgeleid om mensen die ruimte te bieden. Ik begeleid deze gespreksgroep op basis van die opleiding – én hoe ik als geestelijk verzorger, coach, docent en studieloopbaanbegeleider in onbedoelde zwangerschappen begeleiding mocht geven aan meisjes, vrouwen en mannen.

We kijken er naar uit je te ontmoeten!

Gespreksgroep abortus – Suz van de Logt

Suz van de Logt

Mijn abortus was een vervreemdende en tegelijkertijd verbindende gebeurtenis in mijn leven. Veel vragen en emoties borrelden op en vroegen allemaal om liefdevolle aandacht. Dat viel niet mee en lang heb ik hier alleen mee rondgelopen. In het expressie geven aan mijn ervaring door te schrijven, te voelen, te praten en mee te spelen in een theatervoorstelling heb ik mezelf beter mogen leren kennen en dierbare personen ontmoet.

Door dit proces aan te gaan, voel ik dat ik ook graag anderen hierin wil ondersteunen. Het ruimte geven aan deze vragen en gevoelens in een veilige omgeving is voor mij een waardevolle manier om mensen te helpen verbinden wanneer de wereld een onverwachte wending neemt. Daarnaast vind ik het mooi om een bijdrage te leveren aan het voorzichtig openbreken van een thema dat zo wijdverspreid is maar weinig gedeeld wordt.

Wat kunnen wij voor je doen?

Twee vrouwen die deelnamen aan onze eerste gespreksgroep hebben hun ervaring in een artikel gedeeld. Ze beschrijven wat de groep voor hen heeft betekent en wat wij daarin hebben kunnen doen.

Lees het interview.

Ervaringen van vrouwen die je voorgingen

“De moedige dames die ik ontmoette bij de gespreksgroep, hebben me enorm geholpen. Door te luisteren naar hun verhalen heb ik de complexiteit van mijn eigen situatie kunnen (h)erkennen en mijn keuze nog beter kunnen accepteren.”

Ervaring uit vorige gespreksgroep

“Je bekijkt je eigen ervaring door een andere bril en dat werkte voor mij relativerend en bovenal helend.”

Ervaring uit vorige gespreksgroep

“De begeleiders hebben zelf ervaring met abortus en werken vanuit de visie dat het je ook sterker kan maken. Ik ontdekte dat ik er ook op die manier naar kan kijken.”

Ervaring uit vorige gespreksgroep

“Het was ook best spannend om míjn verhaal te vertellen. Dankzij de begeleiders voelde ik me vrij en veilig dat te doen.”

Ervaring uit vorige gespreksgroep

“Vanaf dag één voelde ik me minder alleen. Het werd duidelijk dat anderen ook in een proces zitten, en daarmee hebben ze mij geholpen een stap te maken in de verwerking.”

Ervaring uit vorige gespreksgroep
Gespreksgroep na abortus2

Aanmelden Stuur een e-mail naar Rebekka en Suz via [email protected]. Dan hoor je gauw van ons!

Alle datums en prijsinfo nog eens bekijken?
Scrol terug naar boven (of klik hier)

Vragen? Mail naar [email protected].