Lisa Doeland

In tijden van ecologische crisis lijkt het niet meer dan logisch dat we de aarde een stem willen geven. De mens is te veel aan het woord, is te aanwezig, en het is belangrijk om ruimte te maken voor andere stemmen. Maar wie is de aarde eigenlijk? We hebben haar Gaia genoemd, Pachamama en Moeder Aarde. Soms stellen we ons voor dat ze voor ons zorgt, soms dat ze wraak op ons neemt voor de ecologische destructie die we veroorzaken.

Volgens Lisa Doeland stellen we de vraag naar de stem van de aarde omdat we antwoorden willen, omdat we willen dat Gaia zelf ons vertelt wat we moeten doen om haar én ons einde te voorkomen. Want extinctie ligt op de loer, zoveel is duidelijk. De vraag is echter of die te voorkomen is door ons oor bij de aarde te luisteren te leggen.

Lisa Doeland is filosoof. Ze schrijft, doceert en doet promotieonderzoek naar de ontologie van afval. Op het moment werkt ze aan Apocalypsofie (verwacht juni 2023), waarin ze de gevaarlijke fantasieën van de eco-moderne mens onder de loep neemt, zoals groene groei en recycling zonder restjes.

Prijs
€ 10 standaard
€ 7 leden Humanistisch Verbond en NIVON

Aanmelden

Meer informatie over de lezingencyclus Geef de aarde een stem