Hoe meer we factchecken hoe minder we de feiten vertrouwen. ‘Uit onderzoek blijkt’ is een sleets geworden autoriteitsargument en ‘evidence-based’ is een marketing tool.
De retorica, de macht van het woord, is sinds de klassieke oudheid ingezet om een overtuiging kracht bij te zetten, maar wat gebeurt er als er achter de retorische middelen geen waarachtige overtuiging meer schuilgaat? Wat als van de drie Aristotelische pijlers van de welsprekendheid, de redelijkheid (logos) en de deugdelijkheid (ethos) het moeten afleggen tegen louter pathos? Een gloedvol pleidooi tegen enthousiasme.

Coen Simon (1972) is schrijver, kinderboekenschrijver, filosoof en medeoprichter van de filosofische denktank Nieuw Licht. Zijn essays in NRC, de Correspondent en Trouw zijn spraakmakend in het publieke debat. In 2012 won hij de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek met En toen wisten we alles. De jury schreef: ‘In een bedrieglijk lichtvoetige stijl behandelt hij de ongemakken en eigenaardigheden van het moderne leven.’ Zojuist verscheen zijn Pleidooi tegen enthousiasme. Als waarheid een kwestie van smaak wordt.

Inloop is vanaf 19.30 uur. We kunnen helaas minder gasten welkom heten in verband met de Covid 19 regelgeving. Reserveren is noodzakelijk. U kunt zich aanmelden via: [email protected]

Entree is € 5,00.

Met Tresoar gaan we op zoek naar creatieve oplossingen: waarschijnlijk zal er een live stream beschikbaar zijn voor wie niet live aanwezig kan zijn. Hiervoor wordt in de experimentele fase nog niets voor gerekend, wellicht dat we later € 2.50 zullen vragen voor de link. Houd onze e-mailnieuwsbrief en de website in de gaten!

Note: voor scholieren en studenten is deze lezing gratis in verband met de Week van de Klassieken.