De meeste tegenwoordige essays, zeker filosofisch essays, zijn nogal dor en geleerd in vergelijking met die eerste “pogingen”, of “proeven”, zoals de letterlijke vertaling van essay luidt. Het wonderlijk van de essays van Montaigne is dat een hedendaagse lezer gewoon met het boek kan gaan zitten en beginnen te lezen. Mijn lezing is dan ook in de eerste plaats bedoeld als aanmoediging om vooral dat te gaan doen: de Essays van Montaigne lezen. Hoewel je daarvoor geen speciale voorkennis nodig hebt, kan dat wel zeer verrijkend zijn; vandaar dat ik iets wil vertellen over de context waarin de Essays tot stand zijn gekomen.

‘Je hebt thuis genoeg te doen, loop niet weg.’ Zo luidt een van de beste adviezen van Montaigne in zijn essays. Nieuwsgierig geworden naar het thuis van Montaigne bezocht ik jaren geleden zijn kasteel bij Bordeaux, waarvan de toren waar hij zijn bibliotheek had en zijn essays schreef nog steeds overeind staat, en die zelfs te bezoeken is. Daar viel Montaigne toch wel van zijn voetstuk. De torenkamer bood weliswaar een schitterend uitzicht over met wijngaarden beplante heuvels, maar dat begon me juist te ergeren: Montaigne had makkelijk praten… als ik zo’n kasteel op het Franse platteland had, zou ik ook zeggen dat je beter thuis kan blijven. Eenmaal weer thuis in mijn rijtjeshuis bedacht ik dat daar eigenlijk ook niets mis mee is, integendeel. Het boek dat ik schreef, Kleine filosofie van het rijtjeshuis (AtlasContact, 2014) werd een soort verdediging van deze woonvorm. Vorig jaar verscheen een heel boek van mij over het begrip thuis: Thuis. Filosofische verkenningen van het alledaagse (AtlasContact, 2019).

 

Pieter Hoexum studeerde filosofie in Groningen, werd boekverkoper in Amsterdam en later freelance publicist. Hij schrijft o.a. voor dagblad Trouw, Filosofie Magazine, De Groene Amsterdammer. Hij werkt nu aan een nieuw boek over mobiliteit en de publieke ruimte, met als werktitel: “Onderweg”.

Inloop is vanaf 19.30 uur. We kunnen helaas minder gasten welkom heten in verband met de Covid 19 regelgeving. Reserveren is aan te raden. Zonder reservering kunnen we geen plaatsen garanderen. U kunt zich aanmelden via: [email protected]

Entree is € 5,00.