De Iraanse samenleving ontleed vanuit een auto

 

De derde clandestiene film van Iraanse regisseur Jafar Panahi, bekroond met de Gouden Beer in Berlijn, lijkt op het eerste gezicht een documentaire, maar de maker houdt het stuur van begin tot eind stevig in handen. De filmlange taxirit staat symbool voor de staat van het land en de onvrijheid van de maker, die al rijdend en filmend de hem voorgeschreven grenzen uitdaagt en oprekt. Met de in- en uitstappende passagiers behandelt hij – met de nodige humor – aan de hand van alledaagse akkefietjes grotere thema’s als moraal en censuur.

 

Ondanks de ongebruikelijke vorm boeit en vermaakt de film van begin tot eind. Interessante discussies, bizarre gebeurtenissen en komische scènes wisselen elkaar vloeiend af. En dan is er ook nog het nichtje, gewapend met haar eigen cameraatje, die laat zien hoe vreemd de Iraanse filmwetten zijn. Als zij per ongeluk een jongetje filmt dat een misdaad pleegt, begrijpt zij dat ze die uit haar film moet knippen. In Iran mag het publiek niets anders zien dan een vlekkeloze maatschappij.

 

De film toont niet alleen die culturele uitwassen, maar laat zien dat de gewone Iraniër in niets verschilt van de gewone westerling. Voor het overgrote deel geen godsdienstfanatici, maar eenvoudige mensen met hun eigen wensen, dromen en onhebbelijkheden. Die net als wij gebruik maken van de moderne communicatiemiddelen en net als wij de taxichauffeur zien als chauffeur en praatpaal tegelijk.

 

Dat alles met een cast die uit veiligheidsoverwegingen niet bij name kan worden genoemd.

Afgelopen maand nog werd de prijswinnende Iraanse regisseur Panahi veroordeeld tot zes jaar celstraf. Daarmee is hij de derde regisseur die door de Iraanse regering is gearresteerd. Om de afwijkende meningen en dagelijkse protesten in het land te onderdrukken, probeert de Iraanse regering de filmindustrie aan banden te leggen.

 

 

Algemene informatie

 

De filmavond begint met een korte inleiding op de film. Na de filmvertoning volgt een filmgesprek. Daarin gaan we onder begeleiding van de inleider met elkaar na wat de film bij ons heeft opgeroepen. Wat heb je eigenlijk gezien? Wat raakte je? Welke beelden hebben indruk gemaakt of roepen vragen op? In het filmgesprek bekijken we de film eigenlijk voor een tweede keer en ontdekken we welke betekenissen ze voor ons onthult. Het filmgesprek is geen discussie, maar een gezamenlijk onderzoek naar de kijkervaring. Zo wordt de film een spiegel die bij ieder van ons levensthema’s en zinvragen naar voren brengt. Op die manier draagt de filmavond bij aan het verdiepen van je eigen levensfilosofie en je kijk op de wereld.

 

Tijd: 18.30u inloop, 19.00-22.00u film met nagesprek, tussen de film en het nagesprek is een pauze.

Locatie: De Witte Lely, Oudegracht 296, 3511 NX Utrecht.

Kosten: gratis voor leden en € 5,- voor overige geïnteresseerden (betaling via PIN).

Drankjes zijn verkrijgbaar tegen betaling bij de bar.

Vooraf aanmelden via: [email protected]