Agenda

 De Vrijheidslezing: Maryam Namazie

4 dec

De Vrijheidslezing: Maryam Namazie

 

Vanwege een onverwachte ziekenhuisopname is Maryam Namazie niet in staat de geplande Vrijheidslezing op 4 december te houden. De Vrijheidslezing wordt verplaatst naar woensdag 30 januari 2019. Het programma blijft ongewijzigd. We hopen je in januari te zien!

 

De Iraanse activiste Maryam Namazie, die zich inzet voor de rechten van vrouwen, minderheden en ongelovigen wereldwijd, houdt de 24ste Vrijheidslezing. Deze avond gaan we met Namazie in gesprek over haar visie op de positie van vrouwen en minderheden binnen religie, evenals de vrijheid om juist níet gelovig te zijn. Hoe creëren we een samenleving die individuen in staat stelt in vrijheid hun geloof te kunnen kiezen, maar waarin het ook geaccepteerd wordt niet gelovig te zijn?  De lezing is in het Engels.

Maryam Namazie werd geboren in Teheran en vluchtte in 1980 naar India. Ze is kritisch op onderdrukkende effecten van religie en spreekt ze zich uit tegen het cultureel relativisme als het gaat om mensenrechten en gelijkheid. De plek waar je geboren bent mag volgens haar nooit een reden zijn om minder aanspraak te kunnen maken op fundamentele mensenrechten. Geïnspireerd door de feministische en socialistische actiegroep Femen schuwt Maryam provocerende acties niet. Daarnaast geeft ze empowerment trainingen in London aan vrouwen, ex-gelovigen en LGBT’s. 

Maryam werkte onder meer in India, Sudan en Canada, en woont op dit moment in het Verenigd Koninkrijk. Ze is de woordvoerder van de organisatie Fitnah- Movement for Women’s Liberation, woordvoerder van de campagne One Law for All, en van de Council of Ex-Muslims of Britain.

Dit programma wordt gemaakt door De Balie in samenwerking met het Humanistisch Verbond.


Taal: Engels

Redactie: Anne- Marijn Epker en Sophie Rutenfrans