We vragen ons af: wat is goede opvoeding volgens jou? Ben je klaar als je kind het goed doet op school, naar de sportclub gaat en misschien ook nog naar muziekles? Geweldig natuurlijk, als dat allemaal lukt. Of wil je je kind ook iets meegeven aan morele waarden? Wil je dat het een ‘goed mens’ wordt? Maar wat is dat, en hoe pak je dat dan aan?

In vier bijeenkomsten van 2 uur gaan we met deze en meer vragen aan de slag. Na de cursus heb je meer zicht op wie jij bent als opvoeder, waar je voor staat en hoe je dat aan je kinderen mee wilt geven. Je leert hoe je kan filosoferen met je kinderen en hoe je rituelen kunt maken en gebruiken. We doen dat op een vrolijke en praktische wijze, met voldoende diepgang en interactie.

Wanneer Woensdagavonden 4, 11, 18 en 25 november, 19:00 – 21:00 uur

Locatie Humanistisch Verbond, Majellakerk, Ambonplein 73, Amsterdam
Google Maps

* Locatie is rolstoeltoegankelijk, er is geen rolstoeltoilet.

Prijs
€ 100 standaard
€ 60 leden Humanistisch Verbond
€ 40 bij minimum inkomen en studenten
€ 20 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Na de succesvolle pilot in Rotterdam, is dit een try out, daarom zijn bij deze editie de prijzen wat lager.

Maximaal 8 deelnemers

Wil je meedoen? Meld je nu aan, onderaan op deze pagina.

Ja ik doe mee

Docenten

Christa Compas

Christa Compas (bijeenkomst 2 en 4)
Christa Compas heeft ruim 10 jaar gewerkt in het onderwijs. Ze heeft inmiddels twee volwassen kinderen, die haar de les lezen over de juiste normen en waarden, bijvoorbeeld als het gaat om het klimaat. De vraag “wat geef je je kinderen mee” en vooral “hoe dan” heeft ze zichzelf zowel als moeder als als juf vaak gesteld.

mark bijlmer klein voor site hv

Mark Bos (bijeenkomst 1 en 3)
Mark heeft 12 jaar ervaring met lesgeven, zowel in het basis- als in het middelbaar onderwijs. Ook trainde hij docenten, bijvoorbeeld in filosoferen met kinderen. Hij houdt ervan om goede gesprekken te begeleiden over lastige onderwerpen, waarbij verschillen niet uit de weg gegaan worden.
Mark is programma-manager onderwijs & opvoeding bij het Humanistisch Verbond.

Programma

Bijeenkomst 1: De opvoeder
Wie ben jij nu eigenlijk zelf als opvoeder? Wat hebben jouw ouders/ opvoeders en jouw omgeving je meegegeven aan waarden in je leven? Welke heb je gehouden en van welke nam je afscheid? Wat vind jij belangrijk in opvoeding?

Bijeenkomst 2: Geluk
Wat is geluk dan eigenlijk? Wat betekent het voor jou? En heeft het iets te maken met een zinvol/goed leven. Wat hebben filosofen hierover gezegd en wat vind je daar zelf van.

Bijeenkomst 3: Waarden
Wat krijgen je kinderen aan voorbeelden en normen en waarden al mee in het dagelijks leven en hoe praat je daarover met hen? Hoe kun je bepaalde waarden stimuleren? We geven je praktische handvatten, bijvoorbeeld rond filosoferen met je kinderen.

Bijeenkomst 4: Feest en verdriet
Bij belangrijke momenten in het leven, zowel blije als verdrietige, spelen normen en waarden vaak onbewust een belangrijke rol. Hoe kan je daar meer bewust aandacht aan geven? Hoe maak je bijvoorbeeld een nieuw ritueel?

 

 

Aanmelden

  • Laat je nummer achter, dan kunnen we je bereiken mocht er iets zijn met je aanmelding (handig!) of voor een kort gesprek achteraf over wat je van de cursus vond.
    Geef aan welk ticket op jouw situatie van toepassing is.
  • € 0,00
    Kinderwijzer is de humanistische nieuwsbrief voor opvoeders en onderwijzers. Centraal staat de vraag: hoe kunnen we kinderen goed begeleiden bij hun vorming tot zelfstandige en betrokken personen? We bieden prikkelende ideeën om over na te denken en geven praktische tips. Geïnspireerd op de humanistische levensbeschouwing en praktijk.

    We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.