Agenda Apeldoorn

 

22 jan

Cursus: Spinoza's actualiteit en de relevantie van zijn filosofie voor het dagelijkse leven.

 

 

SORRY, DEZE CURSUS IS VOLGEBOEKT>

 

Deze cursus zal worden gegeven door dr. Miriam van Reijen, filosofe en ethica, als vervolg op de HV-lezing van 13 december 2017: de actualiteit van Spinoza's politieke filosofie.

Data: 22.01, 29.01, 12.02, 19.02 en 05.03; van 14-16;30u, in DokZuid.

aanmelden: bij hvapld.cursus@gmail.com , of (055) 541 03 93

maximaal aantal deelnemers: 30

 

Spinoza's actualiteit en de relevantie van zijn filosofie voor het dagelijkse leven.

 


Er is al enige tijd sprake van een grote belangstelling voor de filosoof Benedictus de Spinoza. Geboren in Amsterdam in de 17e eeuw als een tweede generatie allochtoon, wordt hij nu ‘onze grootste Nederlandse filosoof’ genoemd. Hij is opgenomen in de officiële Canon van de geschiedenis van Nederland, die voor basisscholieren en nieuwkomers verplichte stof is. Zijn naam duikt geregeld op in de media, in politieke discussies, in debatten over de verhouding godsdienst en politiek, over de multiculturele samenleving, over tolerantie en de vrijheid van denken. Daarnaast blijkt zijn werk ook relevant te zijn voor de neurowetenschappen, voor het denken over emoties en daarmee voor een praktische of zelfs therapeutische filosofie, en algemener: voor een gelukkiger leven, voor levenskunst. 

In zijn eigen tijd was met name zijn opvatting over god en zijn religiekritiek actueel, vanwege de godsdienstoorlogen en het orthodoxe calvinisme in de Hollandse Republiek. Die waren dan ook aanleiding voor het verbieden van zijn boeken en voor een groot aantal geschriften in Europa waarin zijn opvattingen werden bestreden. In de 21e eeuw komen die echter niet meer zo schokkend over.

In deze cursus komt na een algemene inleiding in zijn leven, werken en filosofie, een ander onderdeel van zijn filosofie aan de orde, dat nu relevanter is dan in de 17e eeuw: Spinoza’s mensbeeld, en dan met name zijn filosofie over de emoties en de praktische relevantie daarvan voor het eigen leven.