Moderne Levenskunst

Wat maakt een leven mooi en waardevol? Waarom maak ik de keuzes die ik maak? Kies ik wel daadwerkelijk voor dat wat ik van belang vind? Houden deze vragen je bezig en ben je op zoek naar een antwoord?

Je bent niet de enige of de eerste. Tijdens de cursus Moderne levenskunst sta je stil bij het belang van zelfkennis, het invullen van je vrijheid en de betekenis van vriendschap voor jouw leven. Door je te verdiepen in filosofie, te praten en te oefenen leer je scherper te denken over je eigen leven en wat je belangrijk vindt. Want daar gaat het om in deze cursus, jouw vragen over hoe te leven.

Je maakt kennis met vele denkers die je voorgingen in het onderzoek naar het goede leven. Filosofen als Montaigne, Levinas, Foucault en Nussbaum.

Filosofie van de levenskunst blijft niet beperkt tot de studeerkamer maar draait juist om het leven hier en nu. Dat betekent dat er ruimte is voor teksten én voor praktische wijsheid. Levenskunst betekent oefenen. Daarom oefen je met medecursisten onder leiding van een ervaren docent.

Wanneer: reeks van 6 dinsdagavonden:
7 september, 14 september, 21 september, 28 september, 5 oktober en 12 oktober 2021,
van 19:30 – 22.00 uur

Locatie: Crowne Plaza Utrecht, Catharijne Esplanade 13, Utrecht Google Maps
* Deze locatie is rolstoeltoegankelijk, er is een rolstoeltoilet.

Docent: Patrick van Wageningen

Prijs (inclusief reader en koffie/thee):
€ 180 standaard
€ 110 leden Humanistisch Verbond
€ 80 bij minimum inkomen en studenten
€ 55 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Wil je meedoen? Meld je nu aan, onderaan op deze pagina.

Ja ik doe mee

docent Patrick van Wageningen

Docent: Patrick van Wageningen
Patrick van Wageningen heeft Humanistiek en humanistisch vormingsonderwijs gestudeerd. Hij verdiept zich vaak in filosofie en houdt ervan om mensen te begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling. In zijn werk stimuleert hij persoonlijk leiderschap door mensen in contact te brengen met hun diepere verlangens en vragen. Hoe leef ik vanuit mijn eigen kracht? Hoe doe ik recht aan mijzelf en de ander? Hoe leef ik vanuit vrijheid?

Programma Moderne levenskunst

In zes avonden leer je over de betekenis van moderne levenskunst voor je eigen leven. Deze thema’s staan centraal per avond.

1: introductie in de moderne levenskunst
Je maakt niet alleen kennis met elkaar, maar ook met het verkennen van de moderne levenskunst. Wat is levenskunst? Waarom is het in de moderne tijd ontstaan en welke soorten levenskunst kunnen we onderscheiden?

2: ervaring en zelfkennis
Levenskunst wordt ook wel gezien als zelfzorg. Maar om goed voor jezelf te kunnen zorgen, moet je eerst wel wat over jezelf weten. Zelfkennis dus. Wie ben je? Hoe en wat leer je van je eigen ervaringen? Welke inzichten verkrijg je uit reflectie? De filosoof en essayist Michel de Montaigne staat centraal in deze bijeenkomst.

3: het probleem van vrijheid en kiezen
De grootste invloed die je op je leven hebt, is de mogelijkheid die je hebt om te kiezen. De keuze vormt de meest concrete uitdrukking van onze vrijheid. De vraag is alleen hoe gaan we met die vrijheid om? Hoe kom je tot een keuze die bij jou past? Friedrich Nietzsche en Jean Paul Sartre komen hierbij aan bod.

4: verbondenheid en vriendschap
De mens is een sociaal wezen, we leven niet alleen, maar in verbanden; je familie, je vrienden, je werk. Wat betekent dat voor de levenskunst, voor jé levenskunst en voor je relatie met anderen? Hoe vind je vrijheid in de verbondenheid met anderen? Hier heeft de filosoof Emmanuel Levinas veel over geschreven, dus die wordt deze bijeenkomst behandeld.

5: lot en geluk

Levenskunst legt dus de nadruk op zo te leven dat er sprake is van een ‘eigen’ leven. Toch is levenskunst geen maakbaarheidsfilosofie. Hoewel vrijheid een belangrijke waarde is, is het (nood)lot dat evenzeer. Met Martha Nussbaum onderzoek je hoe je omgaat met wat je overkomt.

6: zelfzorg en afsluiting
In de laatste bijeenkomst blik je terug op het denken van Foucault en praten we met elkaar over de onderzoeksvragen waarmee hij de zorg voor zichzelf in kaart bracht. En hoe je dat kunt toepassen op je eigen leven.

Veelgestelde vragen

Ben je veel tijd kwijt buiten de cursus om?
Je kunt van alles lezen en ermee aan de slag gaan. Elke week kun je je verdiepen in filosofische teksten uit de reader, die aansluiten op het programma. Ook geeft de docent soms een opdracht mee, waarmee je – als je dat wilt – kunt oefenen. Maar je kunt het ook houden bij de bijeenkomsten zelf.

Heb je een andere vraag?
Neem contact op.

Aanmelden