Cursusbeeld Mens zijn in de 21ste eeuw

Hoe hou je je staande in deze tijd? Media, markt en technologie veranderen het leven en de relaties met anderen en de natuur. Hoe blijf je bewuste, eigen keuzes maken? In twee verdiepende dagen verzamel je een berg nieuwe inzichten en een onbevangen blik op jezelf als mens in deze eeuw.

Je gaat op zoek naar humanistische inspiratiebronnen en nieuwe perspectieven. Door filosofische teksten van hedendaagse denkers, reflectie en gesprekken met de docent en met medecursisten verken je fundamentele vragen van deze tijd en wat humanisme kan betekenen voor je antwoord.

Tijdens de coronacrisis is een aantal vragen over ons mens zijn op scherp komen staan. Daarom zal de cursus deels worden toegespitst op de ontwikkelingen rondom corona. Tegelijkertijd is het geen ‘corona-cursus’.

Scroll naar beneden op deze pagina om het programma te bekijken. Voorkennis is niet vereist. Er is plaats voor maximaal 16 cursisten bij deze cursus in Enschede.

Wanneer zaterdag 24 oktober en 7 november 2020, van 10.00 – 16.00 uur

Locatie Wijkcentrum ‘t Volbert, Anemoonstraat 20, Enschede
Google Maps

Fietsen vanaf Enschede Centraal Station: 9 minuten
Parkeren: je kunt makkelijk vlakbij parkeren.
Locatie is rolstoeltoegankelijk, er is een rolstoeltoilet.

Docent Niranyana Jayamary

Prijs (exclusief lunch, inclusief reader en koffie/thee):
€ 120 standaard
€ 75 leden Humanistisch Verbond
€ 60 bij minimum inkomen en studenten
€ 37,50 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Wil je meedoen? Meld je nu aan, onderaan op deze pagina.

Ja ik doe mee

docent Niranyana Jayamary

Docent: Niranyana Jayamary
Niranyana is praktisch filosoof en coach. Ze heeft de opleiding Filosofie in de Praktijk aan de Internationale School voor Wijsbegeerte gedaan. Ze is gespecialiseerd in levenskunst- en zingevingsvragen: hoe ga ik om met keuzes, twijfels en dilemma’s in het leven? Je kijk op de wereld wordt uitgedaagd en je krijgt meer inzicht in wat en hoe je denkt, waardoor je zelf de antwoorden vindt die bij je passen.

Programma dag 1

Deel 1: verbondenheid

Je maakt niet alleen kennis met elkaar, maar onderzoekt meteen het dilemma tussen het ideaal van autonomie, zelfbeschikking en het feit dat je niet los staat van anderen. Want zijn we niet ten diepste ook op elkaar aangewezen? Is het tijd voor een afhankelijkheidsverklaring?

Wat neem je mee naar huis?
Je hebt een breder begrip van autonomie, verbondenheid en je relaties met anderen. Misschien ga je vanaf nu wel andere keuzes maken?

Deel 2: mens en aarde

Als je ervan uitgaat dat er sprake is van klimaatverandering, waar moeten we of jij als individu dan de oplossing zoeken? In technologie of in een morele heroriëntatie? In deze bijeenkomst gaan we niet somberen of wanhopen, maar zoeken naar een waarachtiger omgang met onszelf, de natuur en de aarde. Hoe benader je de natuur en pas je dit toe in je leven?

Wat neem je mee naar huis?
Je bent je meer bewust van jouw omgang met natuur en aarde. Je herkent verschillende manieren om de natuur te benaderen en kunt deze toepassen in je leven.

Programma dag 2

Deel 1: technologie

Technologie is niet per definitie goed of slecht. Technologie is er en heeft een grote invloed op ons. Op ons dagelijks leven en op de hele wereld. Hoe kan een voor ons goede omgang met techniek bijdragen tot een goed leven? Met speciale aandacht voor… aandacht.

Wat neem je mee naar huis?
Je hebt meer grip op de rol van technologie in jouw leven.

Deel 2: praktische wijsheid

Je hoort het vaak: ieder z’n eigen mening. Maar wat betekent wijsheid dan? Wie heeft de wijsheid in pacht? In deze bijeenkomst praten we over wat praktische wijsheid is en hoe je erachter komt wat jij belangrijk vindt en afwegingen maakt.

Wat neem je mee naar huis?
Je hebt meer inzicht in je eigen, praktische wijsheid en wat jij belangrijk vindt.

 

 

Aanmelden

  • Laat je nummer achter, dan kunnen we je bereiken mocht er iets zijn met je aanmelding (handig!) of voor een kort gesprek achteraf over wat je van de cursus vond.
    Geef aan welk ticket op jouw situatie van toepassing is.
  • € 0,00
    We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.