MenszijnHVsite

Hoe verhouden we ons als mens tot de aarde, onze medebewoners en de natuur? Wat is de waarde en reikwijdte van verbondenheid in de huidige samenleving? Welke impact heeft technologie op ons mens-zijn en onze ideeën daarover? Hoe kun je je in de 21e eeuw ‘opnieuw’ leren vormen? En dat op een duurzame manier doen, samen, met een beter vermogen je aandacht zelf te bepalen en te richten – in plaats van technologie te laten bepalen – en met praktische wijsheid? Wat betekent wijsheid anno 2022?

Het gaat hier steeds om fundamentele vragen van deze tijd én om thema’s die het humanisme uitdagen zich te revitaliseren.

Je gaat op zoek naar humanistische inspiratiebronnen en nieuwe perspectieven. Door filosofische teksten van hedendaagse denkers, reflectie en gesprekken met de docent en met medecursisten verken je fundamentele vragen van deze tijd en wat humanisme kan betekenen voor je antwoord. Voorkennis is niet vereist.

Datums en prijs

Wanneer: reeks van 4 dinsdagavonden:
28 maart, 18 april, 2 mei en 9 mei
van 19:30 – 22:00 uur

Locatie De Meerpaal, Schoenerstraat 10A, Eindhoven Google Maps
* Deze locatie is rolstoeltoegankelijk, er is een rolstoeltoilet.

Docent Peter Harteloh

Prijs (inclusief reader en koffie/thee):
€ 140 standaard
€ 75 leden Humanistisch Verbond
€ 60 bij minimum inkomen en studenten
€ 37,50 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Wil je meedoen? Meld je nu aan, onderaan op deze pagina.

Ja ik doe mee

Peter Harteloh

Docent: Peter Harteloh
Peter Harteloh is praktijkfilosoof. Met filosofische consultaties, Socratische groepsgesprekken, cursussen levenskunst en filosofische wandelingen zet hij mensen aan om te doen wat voor hen betekenisvol is. Het humanisme ziet hij als een levenshouding met een centrale rol voor zelfkennis en het leven als mens in relatie tot jezelf, de ander en de natuur.

Programma

In vier avonden verdiep je je in wat het betekent om je leven hier en nu vorm te geven. Deze onderwerpen staan centraal.

1: verbondenheid
Je maakt niet alleen kennis met elkaar, maar onderzoekt meteen het dilemma tussen het ideaal van autonomie, zelfbeschikking en het feit dat je niet los staat van anderen. Want zijn we niet ten diepste ook op elkaar aangewezen? Is het tijd voor een afhankelijkheidsverklaring?

2: mens en aarde
Als je ervan uitgaat dat er sprake is van klimaatverandering, waar moeten we of jij als individu dan de oplossing zoeken? In technologie of in een morele heroriëntatie? In deze bijeenkomst gaan we niet somberen of wanhopen, maar zoeken naar een waarachtiger omgang met onszelf, de natuur en de aarde. Hoe benader je de natuur en pas je dit toe in je leven?

3: technologie
Technologie is niet per definitie goed of slecht. Technologie is er en heeft een grote invloed op ons. Op ons dagelijks leven en op de hele wereld. Hoe kan een voor ons goede omgang met techniek bijdragen tot een goed leven? Met speciale aandacht voor… aandacht.

4: praktische wijsheid
Je hoort het vaak: ieder z’n eigen mening. Maar wat betekent wijsheid dan? Wie heeft de wijsheid in pacht? In deze bijeenkomst praten we over wat praktische wijsheid is en hoe je erachter komt wat jij belangrijk vindt en afwegingen maakt.

Wat anderen zeggen:

“De wereld verandert in een rap tempo. Waar sta ik voor? Wat vind ik belangrijk? Hoe wil ik leven? Vragen waar veel mensen mee rondlopen. In deze cursus leer je om met een onbevangen blik te kijken naar actuele thema’s, die ieder mens raken.
– Silvia Benschop

In het dagelijks leven is het soms lastig om met anderen te praten over actuele thema’s waar ik me zorgen over maak, dilemma’s waar ik mee aan het stoeien ben. In deze cursus is er volop ruimte om uit te wisselen over de invloed van technologie, de dreiging van de klimaatcrisis. Wat je zelf kunt doen. Wat je behoeften en waarden zijn. Welke keuzes bij je passen. Waar er hoop en inspiratie te vinden is. Aanrader!
– Een deelnemer

Door onbevangen na te denken leer je veel over jezelf en de wereld waarin je leeft. In deze cursus ga je op zoek naar een eigentijds, gerevitaliseerd humanisme.
– Bas Nabers

Door actuele vraagstukken onder de loep te nemen, in uitwisseling met anderen, scherp je je mening, of kom je tot vaak verrassende, nieuwe inzichten. Je wordt bewuster van je handelingen, van je eigen waarden, en van je mogelijkheden. Je merkt dat jij zelf regisseur bent over je eigen leven. Zo kun je keuzes maken die beter bij jou passen.
– Niranyana Jayamary

Veelgestelde vragen

Ben je veel tijd kwijt buiten de cursus om?
Je kunt van alles lezen en ermee aan de slag gaan. In de reader kun je je verdiepen in filosofische teksten van hedendaagse denkers, die aansluiten op het programma. Maar je kunt het ook houden bij de bijeenkomsten zelf.

Heb je een andere vraag? Neem contact op.

Aanmelden

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Vragen? Neem contact op.