MenszijnHVsite

Hoe hou je je staande in deze tijd? Media, markt en technologie veranderen het leven en de relaties met anderen en de natuur. Hoe blijf je bewuste, eigen keuzes maken? In twee verdiepende dagen verzamel je een berg nieuwe inzichten en een onbevangen blik op jezelf als mens in deze eeuw.

Je gaat op zoek naar humanistische inspiratiebronnen en nieuwe perspectieven. Door filosofische teksten van hedendaagse denkers, reflectie en gesprekken met de docent en met medecursisten verken je fundamentele vragen van deze tijd en wat humanisme kan betekenen voor je antwoord. Voorkennis is niet vereist.

Wanneer: zondag 6 en 13 september 2020, van 10.00 – 16.00 uur

Locatie: De Zuster, Gasthuisplaats 1, 2611 BN Delft Google Maps

Docent: Bas Nabers

Prijs (exclusief lunch, inclusief reader en koffie/thee):
€ 120 standaard
€ 75 leden Humanistisch Verbond
€ 60 bij minimum inkomen en studenten
€ 37,50 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Deze cursus is volgeboekt. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Volgeboekt. Was je net te laat?

Verruim je blik op jezelf, de ander en de wereld met onze tweewekelijkse nieuwsbrief. Zo blijf je ook op de hoogte van onze cursussen en andere evenementen.

Bas Nabers, docent van deze cursus

Docent: Bas Nabers
Bas Nabers studeerde geschiedenis en filosofie in Groningen, Nijmegen, Tübingen en Berlijn. Sinds 2014 werkt hij als filosoof, na een kort verblijf als gids in Lapland. In zijn werk stelt hij ons praktische leven centraal en koestert hij de filosofie tegelijk als kunst van het denken. Hij houdt zich bezig met ontwikkelingen rond sociale inclusie en de impact van levensvragen. Wie ben ik als mens? Wat maakt ons leven de moeite waard? Over díe vragen zet Bas mensen graag aan het denken.

Programma dag 1

Deel 1: verbondenheid

Je maakt niet alleen kennis met elkaar, maar onderzoekt meteen het dilemma tussen het ideaal van autonomie, zelfbeschikking en het feit dat je niet los staat van anderen. Want zijn we niet ten diepste ook op elkaar aangewezen? Is het tijd voor een afhankelijkheidsverklaring?

Deel 2: mens en aarde

Als je ervan uitgaat dat er sprake is van klimaatverandering, waar moeten we of jij als individu dan de oplossing zoeken? In technologie of in een morele heroriëntatie? In deze bijeenkomst gaan we niet somberen of wanhopen, maar zoeken naar een waarachtiger omgang met onszelf, de natuur en de aarde. Hoe benader je de natuur en pas je dit toe in je leven?

Programma dag 2

Deel 1: technologie

Technologie is niet per definitie goed of slecht. Technologie is er en heeft een grote invloed op ons. Op ons dagelijks leven en op de hele wereld. Hoe kan een voor ons goede omgang met techniek bijdragen tot een goed leven? Met speciale aandacht voor… aandacht.

Deel 2: praktische wijsheid

Je hoort het vaak: ieder z’n eigen mening. Maar wat betekent wijsheid dan? Wie heeft de wijsheid in pacht? In deze bijeenkomst praten we over wat praktische wijsheid is en hoe je erachter komt wat jij belangrijk vindt en afwegingen maakt.