Cursus Klassieke Levenskunst Humanistisch Verbond

Hoe leid ik een mooi en waardevol leven? Wat betekent dit voor mij? Kies ik daadwerkelijk voor wat ik van belang vind? Hoe ga ik om met mezelf en met de ander? Houden deze vragen je bezig en ben je op zoek naar een antwoord? In zes avonden maak je kennis met ‘de levenskunst’.

Tijdens de cursus Klassieke levenskunst leer je over het ontstaan van de levenskunst, de vragen waar het om draait en de relevantie voor je eigen leven. Door je te verdiepen in filosofie, te praten en te oefenen, leer je scherper te denken over jouw leven en wat je echt belangrijk vindt. Want daar gaat het om in deze cursus: jouw vragen over hoe te leven.

In zes avonden maak je kennis met vele denkers die je voorgingen in het onderzoek naar het goede leven. Filosofen komen aan bod, waaronder Socrates, Aristoteles en Epicurus.

Filosofie van de levenskunst blijft niet beperkt tot de studeerkamer maar draait juist om het leven hier en nu. Levenskunst is oefenen. Daarom lees je niet alleen teksten en hoor je over deze denkers, ook oefen je met medecursisten, onder leiding van een ervaren docent.

Wanneer reeks van 6 dinsdagavonden: 15 maart, 22 maart. 29 maart, 5 april, 12 april, 19 april 2022, van 19:30 – 22:00 uur

Locatie Kargadoor Kamer 1, Oudegracht 36, Utrecht Google Maps
* Locatie is niet rolstoeltoegankelijk.

Docent Niranyana Jayamary

Prijs (inclusief reader en koffie/thee):
€ 180 standaard
€ 110 leden Humanistisch Verbond
€ 80 bij minimum inkomen en studenten
€ 55 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Wil je meedoen? Meld je nu aan, onderaan op deze pagina.

Ja ik doe mee

Niranyana_Jayamary

Docent: Niranyana Jayamary
Niranyana is praktisch filosoof en coach. Ze heeft de opleiding Filosofie in de Praktijk aan de Internationale School voor Wijsbegeerte gedaan. En is gespecialiseerd in levenskunst- en zingevingsvragen: hoe ga ik om met keuzes, twijfels en dilemma’s in het leven? Je kijk op de wereld wordt uitgedaagd en je krijgt meer inzicht in wat en hoe je denkt, waardoor je zelf de antwoorden vindt die bij je passen.

Programma

Het programma van de klassieke levenskunst beslaat zes avonden. Hieronder lees je welke thema’s per avond centraal staan.

1: levenskunst, filosofie en bouwstenen

Je maakt kennis met de bouwstenen van de levenskunst. Wat is het eigenlijk en wat betekent ‘kunst’ in de levenskunst eigenlijk?

2: een kritische, ondervragende omgang

Socrates staat centraal. Je leert hem kennen, maar vooral ook zijn belangrijkste bijdrage aan de filosofie. De kunst van het vragen stellen. Je leert hoe Socrates zijn gesprekspartners in een onderzoekende houding bijbracht.

3: een voortreffelijke omgang

Hoe kun je een voortreffelijk leven leiden? Het antwoord van Aristoteles op deze vraag ontdek je tijdens deze bijeenkomst. Hij vond dat je naar het juiste midden moest zoeken. Maar wat betekent dat voor jou?

4: een inspecterende omgang

De Romeinse Stoa zetten het ‘innerlijke kompas’ centraal. Hoe kun je leren luisteren naar je eigen natuur? En wat is dat eigenlijk, een ‘eigen natuur’?

5: een genietende omgang

Met Michel de Montaigne onderzoek je wat een openhartige omgang met jezelf en de ander kan zijn: bijvoorbeeld oorspronkelijk en onbevangen. Een bijeenkomst over het moderne ik en het leven als een reis.

6: ethos en bevriend raken met jezelf en de ander

Wat is jouw levenskunst? Die vraag staat tijdens de laatste bijeenkomst centraal. Wat je hebt geleerd vertaal je naar je eigen leven. Er is met name aandacht voor vriendschap en werk.

Veelgestelde vragen

Ben je veel tijd kwijt buiten de cursus om?
Je kunt van alles lezen en ermee aan de slag gaan. Elke week kun je je verdiepen in filosofische teksten uit de reader, die aansluiten op het programma. Ook geeft de docent soms een opdracht mee, waarmee je – als je dat wilt – kunt oefenen. Maar je kunt het ook houden bij de bijeenkomsten zelf.

Heb je een andere vraag?
Neem contact op.

Aanmelden