Cursusbeeld 'Kennismaken met humanisme'

In 2,5 uur leer je de beginselen van het humanisme kennen en hoe je ze in je eigen leven kunt toepassen. Welke wijsheden van humanistische inspiratiebronnen zoals Erasmus, Spinoza, Arendt en Manschot kan jij inzetten bij het maken van kleine en grotere keuzes?

In gesprek met elkaar onderzoek je wat het humanisme voor jou kan betekenen. Je krijgt inzicht in je eigen praktische wijsheid en wat jij belangrijk vindt. Zo komt de humanistische traditie tot leven en beoefen je een belangrijk aspect van het humanisme: de dialoog.

Wanneer maandag 9 oktober 2023, van 19:30 – 22:00 uur

Locatie Humanistisch Centrum, W.A. Scholtenstraat 2, Groningen
Google Maps
* Locatie is rolstoeltoegankelijk, er is een rolstoeltoilet.

Docent Ronald Hünneman

Prijs (inclusief koffie/thee):
€ 35 standaard
€ 25 leden Humanistisch Verbond
€ 20 bij minimum inkomen en studenten
€ 15 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Wil je meedoen? Meld je nu aan, onderaan op deze pagina.

Uitverkocht. Was je net te laat?

Verruim je blik op jezelf, de ander en de wereld met onze tweewekelijkse nieuwsbrief. Zo blijf je ook op de hoogte van onze cursussen en andere evenementen.

Ronald Hünneman

Docent: Ronald Hünneman
Ronald Hünneman studeerde filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is docent, doet aan stand-up filosofie en theater, en hij is schrijver van onder meer Aphroditisch hedonisme en Pijnlijke contacten.   Wat de vorm ook is waarin hij zich presenteert, zijn doel is vaak hetzelfde: hij is eropuit om je aan het denken te zetten en patronen los te wrikken, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe denkwegen.

Aanmelden

Deze cursus is volgeboekt. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Humanisme, zeg je?

Het humanisme is een levensbeschouwing, gebaseerd op waarden. Vrijheid is een belangrijke waarde. Verbondenheid en verantwoordelijkheid zijn minstens zo belangrijk. Aan dichtgetimmerde dogma’s doet het humanisme niet. Humanisten baseren zich op wat ze zélf goed en zinvol vinden. Wat is mijn rol in de wereld? Hoe kijk ik naar de ander? Wat drijft mij?

Humanisten vertrouwen in de regel op het eigen kompas en maken graag eigen keuzes, of het nu gaat om de liefde, de dood of het leven zelf. Maar humanisten denken niet alleen aan zichzelf. Minstens zo relevant is de vraag hoe je van betekenis kunt zijn voor de ander en de wereld waarin we leven.