Cursusbeeld 'Kennismaken met humanisme'

Wat geeft het leven zin, volgens humanisten? Hoe gaat het humanisme om met intolerantie? Hoe verhoudt het humanisme zich tot andere levensbeschouwingen? Wat is de visie van het humanisme op duurzaamheid en zorg voor de aarde? Ben je nieuwsgierig wat het humanisme voor jouw dagelijkse keuzes kan betekenen, of wil je beter kunnen verwoorden waar jij vandaag voor staat?

Bij de cursus ‘Kennismaken met humanisme’ ontdek je in 2,5 uur de beginselen van het humanisme en wat je ermee kunt in jouw dagelijkse leven nu. De humanistische traditie vormt zich, beweegt mee met de tijd. Welke wijsheden van humanistische inspiratiebronnen als Erasmus, Spinoza, Arendt en Manschot kan jij inzetten bij het maken van keuzes?

Door vragen te stellen en in gesprek met elkaar, onderzoek je wat het humanisme voor jou kan betekenen, en kom je samen tot (nieuwe) antwoorden. Je krijgt inzicht in je eigen, praktische wijsheid en wat jij belangrijk vindt. Zo komt de humanistische traditie tot leven en beoefen je een belangrijk aspect van het humanisme, namelijk de dialoog.

Wanneer dinsdag 28 februari 2023, van 19:30 – 22:00 uur

Locatie De Korenaere, Korenmarkt 7, Bergen op Zoom,  Google Maps
* Locatie is rolstoeltoegankelijk

Je kunt er parkeren. Het is 5 minuten lopen van het station.

Docent Martijn Stoutjesdijk

Prijs (inclusief koffie/thee):
€ 35 standaard
€ 25 leden Humanistisch Verbond
€ 20 bij minimum inkomen en studenten
€ 15 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Wil je meedoen? Meld je nu aan, onderaan op deze pagina.

Ja ik doe mee

Corona informatie: Wij volgen de richtlijnen van het RIVM en nemen passende voorzorgsmaatregelen. Kijk hier voor meer informatie.

Vragen? Neem contact op.

docent Martijn Stoutjesdijk
Beeld door:

Docent en gespreksleider: Martijn Stoutjesdijk
Martijn Stoutjesdijk is historicus, godsdienstwetenschapper en filosoof en promoveerde in 2021 op een proefschrift over het beeldgebruik van slavernij in het vroege christendom en het vroegrabbijns jodendom. Hij geeft sinds 2014 cursussen voor het Humanistisch Verbond en is lokaal politiek actief. “Wat mij aanspreekt in het humanisme is het geloof in de mogelijkheden en denkkracht van mensen. Tegelijkertijd herbergt het humanisme ook een enorme opdracht aan ons als mensheid: hoe gaan we om met de verantwoordelijkheid die uit onze vrijheid volgt?”

Aanmelden