Agenda Leiden e.o.

 

30 mrt

Cursus 'Islam en Filosofie'

Cursus "Islam en Filosofie"

Hoe de middeleeuwse Arabieren vooruitgang naar Europa brachten

De islam komt er in het hedendaagse debat over het vrije denken slecht van af. Maar dat is niet altijd zo geweest. In de middeleeuwen waren de rollen in het debat over tolerantie en vrijheid precies omgedraaid. Het Arabische rijk bracht filosofie en wetenschap (in die tijd waren die twee inwisselbaar) naar het intolerante en onverlichte Europa en zorgde voor de eerste aanzet van wetenschappelijk denken.
Hoe ging dat in z’n werk? En hoe verhoudt zich de bloeitijd van de “Islamitische verlichting” tot het Islamitisch geloof dat vandaag de dag zo vaak als onverlicht en intolerant wordt gezien?

Ga mee met deze reis door de geschiedenis en leer niet alleen de filosofie en wetenschap van de Arabische wereld en hun revolutionaire denkers kennen, maar ook met andere ogen naar onze eigen Westerse wereld kijken.

De bekende filosoof Gerko Tempelman (www.denkjewel.nl) geeft deze serie colleges regelmatig bij de Vrije Academie. We hebben hem bereid gevonden om naar Leiden te komen op de volgende avonden:
donderdagen 30 maart6 april en 13 april 2017, alle keren van 19.30 – 22.00 uurin Nieuw PancratMiddelstegracht 85 te Leiden.
De collegereeks (van drie avonden) kost € 50,00 voor leden en € 60,00 voor niet-leden.  U kunt u inschrijven door te reageren op deze aankondiging via leiden@regio.humanistischverbond.nl

Het bestuur HV Leiden e.O.
Cokky Roel, voorzitter
Ada van Arnhem, secretaris
Rino Zandee, penningmeester