humanistisch-mediteren-pexels-pixabay-417173

Mediteren kun je praktiseren om tot jezelf te komen. Het is een puur ‘aardse’ oefening om de drukte in ons hoofd te temperen. Want wat is het lastig om stilte en rust in onszelf te vinden. Een kermis is het meestal in ons hoofd!

Wie mediteert probeert zijn gedachten, emoties en belevingen zonder oordeel waar te nemen en – liefst ook weer – los te laten. Je borduurt er niet op door zoals we meestal doen. Met mediteren onttrek je je even aan de drukte in de wereld en het gepieker in jezelf. Zo creëer je een rustpunt en dat kan helpen beter koers te houden in dit lastige leven en verantwoordelijkheden aan te gaan. Mediteren houdt je alert. Een aanrader bij de beoefening van humanistische levenskunst!

Wat kun je verwachten van deze meditatiemiddagen?
Het grootste deel van de meditatiemiddag bestaat uit het (leren) beoefenen van meditatie in een ambiance van stilte en aandacht. Ook lezen we elke middag een tekst over het hoe en waarom van mediteren. Beide zijn aanzet tot gesprek en het uitwisselen van persoonlijke ervaringen. Poëzie en een theeceremonie sluiten de middag af.

Wanneer reeks van 12 donderdagmiddagen, van 15.30 tot 17.30 uur.

De data zijn: 12 januari, 19 januari, 26 januari, 2 februari, 9 februari, 16 februari, 23 februari, (2 maart niet), 9 maart, 16 maart, 23 maart, 30 maart, 6 april 2023

Locatie De Ruimte, Weesperzijde 79a, Amsterdam Google Maps

OV informatie: metrostation Wibautstraat is 5 minuten lopen.

Docent en begeleiders Hans Bomhof en Louise Krijnen

Prijs (inclusief teksten, koffie/thee):
€ 160 standaard
€ 125 leden Humanistisch Verbond
€ 100 bij minimum inkomen en studenten
€ 77,50 leden minimum inkomen en studentleden

Uitverkocht! Toch inspiratie?

Doe mee met de cursus 'Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse filosofie' die op 14 maart 2023 start, in Huis De Pinto, Amsterdam! Onderzoek vanzelfsprekende manieren om naar de wereld te kijken en fris je wereldbeeld op.

Hoezo humanistisch mediteren?
Hans Bomhof startte op zijn dertigste met mediteren. Het boeddhistische karakter van veel meditaties sprak hem als humanist vaak minder aan. Daarom ging hij op zoek naar zijn eigen stijl van mediteren. De meditatievorm bleek te voorzien in een behoefte: verstillend, inspirerend maar tegelijk ook aards en met een link naar de humanistische levensbeschouwing. Lees meer op humanistisch-mediteren.nl

Hans Bomhof, docent en begeleider cursus Humanistisch Mediteren

Docent/begeleider: Hans Bomhof
Hans Bomhof was jarenlang werkzaam als humanistisch raadsman. Hij woont samen met zijn vrouw afwisselend in Amsterdam en bij Mont Ventoux, Frankrijk. Daar ruilt hij het rumoer van de stad in voor de stilte van de Franse bergen. Hij heeft ruim 30 jaar meditatie-ervaring en heeft verscheidene meditatiegroepen geleid. Dit wordt de vierde cursus voor Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland.

IMG_20221101_131023_2

Docent/begeleider: Louise Krijnen
Louise Krijnen woont in Amsterdam en heeft een aantal jaren de meditatiebijeenkomsten bij Hans Bomhof gevolgd.  Zij verdiept zich graag in humanisme en meditatie. Hans heeft haar gevraagd om deze cursus als begeleider samen met hem vorm te geven.

Eigenlijk is mediteren iets heel gewoons. Rustig zitten en even niets doen, daar komt het in al zijn eenvoud op neer. Je terugtrekken, aandacht hebben voor jezelf, stilte zoeken, leegte toelaten.

Veelgestelde vragen

Voor wie is deze cursus, is ervaring nodig?

De cursus staat open voor mensen met en zonder ervaring in mediteren.

Wat levert humanistisch mediteren me op?

– Meer zelfinzicht
– Een rustpunt in je leven
– Verwerken van ervaringen en prikkels
– Aandachtiger levensstijl
– Meer mildheid naar jezelf en anderen
– Meer ruimte voor bestaansvragen
– Je kan beter omgaan met tegenslagen en tegenstrijdigheden in je leven
– Je maakt meer bewuste keuzes, meer doelgedreven aandacht
– Je gaat zorgvuldiger om met je vrije tijd en levensdoelen
– Je ontwikkelt een goede gewoonte

Als je het bovenstaande leest lijkt mediteren dé weg om evenwichtig, sterk en onafhankelijk in het leven te staan. Meer zelfkennis, geen slaaf van emoties, opgeruimd van geest. Wat wil een mens nog meer! Zo eenvoudig is het niet. Het leven is complex, wisselvalligheid is troef, teleurstellingen soms groot, ons karakter niet altijd even sterk. Mediteren geeft niet op alle tegenslag en menselijke onrust het verlossende antwoord. Maar je leert wel – met vallen en opstaan – je beter te verhouden tot de soms lastige dynamiek van het menselijk bestaan.
Lees meer op humanistisch-mediteren.nl

Ben ik veel tijd kwijt buiten de cursus om?

Thuis mediteren is een mooie aanvulling op de cursus.  Al is het maar vijf minuten per dag. Die keuze maak je persoonlijk, je kunt het ook houden bij de bijeenkomsten zelf. Je hoeft vooraf geen teksten te lezen, het is een ‘doe-cursus’. Wel krijg je per bijeenkomst een tekst die is voorgelezen per mail nagestuurd om thuis nog eens te kunnen lezen, als je dat wilt.

Aanmelden