Al in de Klassieke Oudheid werd nagedacht over de zin van het leven, zoals door Socrates en andere beroemde filosofen. In de Renaissance werden deze Griekse en Romeinse denkers herontdekt. De mensen die hun ideeën bestudeerden werden ‘humanisten’ genoemd. Tot op de dag van vandaag biedt het humanisme handvaten om richting te geven aan het leven. Wil jij ook putten uit deze onuitputtelijke bron van levenswijsheid?

Hoe ziet deze cursus eruit?

Cursus-humanisme-Cursussen-Filosofie-Humanistisch-Verbond-956x500px

In zes interactieve bijeenkomsten bekijk je met je docent de rol van humanisme dichtbij en veraf.

1. Inleiding: wat is humanisme? Je leert meer over de wortels van het humanisme, de ontstaansgeschiedenis en de verschillende periodes. En je ontdekt hoe het humanisme jou kan helpen bij het zoeken naar zin en vragen over je bestaan.

2. Humanisme en de zorg voor jezelf. Met het gedachtegoed van beroemde filosofen in je rugzak verken je de thema’s zelfzorg en autonomie. Ben je een egoïst als je aan zelfzorg doet? Of valt er toch iets voor te zeggen?

3. Humanisme en de zorg voor de medemens(en). De mens draagt zorg voor zichzelf, maar is ook een sociaal dier. In welke mate zijn we verbonden met andere mensen? Via het humanisme onderzoeken we het gemeenschappelijke in alle mensen.

4. Humanisme en de zorg voor de natuur. We zijn niet alleen verbonden met de mensen om ons heen, maar ook met de aarde en al haar niet-menselijke bewoners. Hoe ga je hier verantwoordelijk mee om? Het ‘ecohumanisme’ helpt je op weg.

5. Humanisme en de zoektocht naar zin. De vraag naar de zin van het leven en ons bestaan is van alle tijden. Je komt te weten wat het humanisme jou in deze zoektocht kan bieden.

6. Humanisme wereldwijd. Het humanisme is niet alleen een theoretische levensbeschouwing. Je ziet het terug in wereldwijde verdragen, zoals de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Toch kampt het humanisme nog met uitdagingen. Denk maar aan de ongelovigen die nog steeds over de hele wereld worden vervolgd. Hoe doet het humanisme het in de praktijk?

Voor wie is deze cursus?

Deze cursus is er voor iedereen die inspiratie wil opdoen over de zin van het leven. Want je hoeft het niet allemaal zelf uit te vinden.

Wanneer  reeks van 6 woensdagavonden:
27 september, 4, 11, 25 oktober, 1 en 8 november 2023,

van 19:30 – 22:00 uur

LocatieBuurthuis Rosa, Malakkastraat 6, Utrecht Google Maps
* Deze locatie is rolstoeltoegankelijk, er is een rolstoeltoilet.

Docent Jos de Wit

Prijs (inclusief reader en koffie/thee):
€ 180 standaard
€ 110 leden Humanistisch Verbond
€ 80 bij minimum inkomen en studenten
€ 55 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Wil je meedoen? Meld je nu aan, onderaan op deze pagina.

Ja ik doe mee

josdewit

Docent en gespreksleider: Jos de Wit
Jos de Wit is historicus en filosoof en werkte 25 jaar als onderzoeker en adviseur in het sociale domein. Sinds 2016 werkt hij als leerkracht Humanistisch Vormingsonderwijs (hvo) op meerdere basisscholen. Daarnaast geeft hij lezingen en cursussen en organiseert filosofische wandelingen voor het Humanistisch Verbond en de Vrije Academie.

Veelgestelde vragen

Ben je veel tijd kwijt buiten de cursus om?

Je kunt van alles lezen en ermee aan de slag gaan. In de reader kun je je verdiepen in filosofische teksten van hedendaagse denkers, die aansluiten op het programma. Maar je kunt het ook houden bij de bijeenkomsten zelf.

Is voorkennis vereist voor deze cursus?

Bij de cursus is een reader inbegrepen. Voorkennis is niet vereist.

Heb je een andere vraag?


Neem contact op.

Aanmelden