Deze ochtend vertelt Eline Amende over haar eigen praktijk als humanistisch raadsvrouw. Zij richt zich met name op middelbare scholieren. Wat heeft zij deze jongeren te bieden en hoe pakt zij dit aan? In het Café willen we graag met deze jonge vrouw in gesprek over haar werk.
Een vrijwillige bijdrage voor koffie/thee is welkom.

Terugblik op het Café van Vrijdag 1 juli 2022
Over het thema ‘Afschaffing van de slavernij, Keti Koti (verbreken van de ketenen)’ vertelde Gemma Emons, lid activiteitencommissie HV wat zij weet en wat zij zelf meemaakte. In de jaren 70 leerde zij een Surinaamse man kennen en daardoor ook zijn vrienden en familie. Zo ondervond zij hoe het voor een zwart persoon voelt binnen een witte omgeving. Dit veranderde voorgoed haar blik op maatschappelijk discussies over zwartheid. Het boek ‘’Wij slaven van Suriname’ van Anton de Kom droeg daar verder toe bij. Zij deed mee aan de wandeling op 30 juni in Amersfoort, die deel uitmaakte van de herdenking. In tweetallen werden vervolgens vragen besproken: ‘Wat was de eerste keer dat je besefte dat je wit bent?’ of ‘Hoe vaak zie je mensen die op jou lijken qua huiskleur positief gepresenteerd in de media?’, uitmondend in de vraag ‘Hoe vaak sta jij erbij stil dat jouw antwoorden niet representatief zijn voor mensen van kleur?’.

Het was een inspirerende ochtend om met elkaar stil te staan bij dit thema.
Café Vrijdenken op Vrijdag is op de eerste vrijdag van de maand. U en alle inwoners van Amersfoort en omgeving zijn van harte welkom van 10.30 uur tot 12.00 uur om elkaar te ontmoeten, koffie/thee te drinken en in gesprek te gaan.

Locatie: We ontmoeten elkaar wederom op een mooie plek in de natuur:
Theetuin De Heyligenberg, Heiligenbergerweg 1A in Leusden

De Theetuin bereikt u door op de Heiligenbergerweg de Lockhorsterweg in te slaan en neem daarna de tweede ingang. U kunt parkeren op het terrein met de auto of fiets en bus 17 stopt vlakbij de Theetuin. U bent van harte welkom en de koffie/thee staat voor u klaar!

De coronabasisregels zijn niet meer van toepassing. Maar toch, bij (mogelijke) besmetting of verkoudheid: blijf thuis!

Let op: vanaf september zijn de tijden veranderd en is het Café van 11.00 uur tot 12.30 uur.

Café Vrijdenken op Vrijdag is een initiatief van het Humanistisch Verbond en Humanitas Eemland. Wil je meer weten over dit initiatief, stuur dan een mail naar [email protected] of [email protected] of kom langs!