Sla de eerste pagina’s van HV Berichten augustus 2019 er nog eens op na: het thema voor het seizoen 2019- 2020 is ‘Vrijheid’. Vrijheid in relatie tot het humanisme.
Liefst hadden wij Boris van der Ham in zijn hoedanigheid als voorzitter van ons Verbond en als Vrijdenker van het jaar 2018 het nieuwe seizoen met zijn lezing over Vrijdenken en Humanisme zien openen, maar hem krijg je niet zo maar waar je hem graag hebben wil. Zelfs de uiteindelijk overeengekomen datum van 7 november moest nog weer worden verplaatst naar de 25e. Het kostte dus de nodige inspanning maar dan heb je ook iemand.
Het is altijd een groot genoegen Van der Ham te horen vertellen over zijn inzet – nationaal en internationaal – voor de vrijheid van meningsuiting, voor gelijke behandeling en over zijn acties tegen onderdrukking van afvalligen. Dit niet alleen gedurende de periode dat hij lid was van de Tweede Kamer (2002 -2012), misschien meer nog daarna.
Bij zijn afscheid van de Kamer maakte hij een memorabel gebaar door zijn collega’s het Theologisch-politiek traktaat van Spinoza te schenken. Dit in 1670 gepubliceerde boek mag worden beschouwd worden als het begin van de Verlichting en het liberalisme. Het tijdperk waarin het vrijdenken heeft kunnen ontstaan. Spinoza trekt in dit Traktaat het bestaan van God systematisch in twijfel en legt uit hoe we de maatschappij moeten inrichten zonder God.

Boris van der Ham (1973) is sinds 2012 voorzitter van het Humanistisch Verbond. De vereniging die – in zijn eigen woorden – atheïsten, humanisten, agnosten en vrijzinnigen verbindt. Daarnaast vervult hij verschillende andere bestuurlijke functies in het bedrijfsleven, de cultuur, de zorg, de media en het onderwijs. Teveel om op te noemen. Bovendien is hij acteur en schrijver van verschillende boeken. Zijn nieuwste boek ‘Nieuwe Vrijdenkers’ schreef hij samen met Rachid Benhammou en vertelt 12 verhalen van voormalige moslims. Eerder verschenen o.a. ‘De Koning Kun Je Niet Spelen’, ‘De Vrije Moraal’ en ‘Voortrekkers en Baanbrekers’.
Daarnaast publiceert hij regelmatig columns en opinieartikelen en geeft hij met grote regelmaat lezingen over economie, onderwijs, sociale media, democratie, vrijheid van meningsuiting en Europa.