“Toen de Romeinse filosoof en politicus Boëthius in het jaar 523 ter dood werd veroordeeld door koning Theoderik, besloot hij de hem resterende tijd te besteden aan het schrijven van een boek. ‘Troost in filosofie’ is een fascinerend, experimenteel en aangrijpend werk, waarin de verteller in zijn cel bezoek krijgt van Filosofie, die met hem discussieert over wat er in het leven echt toe doet en welke bewegingsruimte de mens heeft in een strak gereguleerd universum(..)”

Bovenstaand citaat is de bijgaande beschrijving van het boek ‘Boëthius, Troost in filosofie’ van Piet Gerbrandy (1958) dichter, classicus, poëziecriticus en essayist.

In de Middeleeuwen was Troost een van de meest gelezen boeken, maar ook tegenwoordig “werkt de combinatie van existentiële urgentie, filosofische diepte en serene poëzie nog als een ongemakkelijke betovering” .

Piet Gerbrandy heeft dit boek opnieuw vertaald en zal in zijn lezing deze 6e eeuwse filosoof-politicus Boëthius centraal stellen.

Wilt u meer informatie over dit boek, leest u dan de recensie van Marc van Dijk in Trouw op 30 april 2019 via https://www.trouw.nl/religie-filosofie/in-de-filosofie-is-geen-troost-te-vinden~bd3cf970/