Over het boek ‘Klara en de Zon’ van Kazuo Ishiguro 
Klara en de Zon vertelt het verhaal in de niet zo verre toekomst van Josie en haar kunstmatige vriend (KV), de robot Klara. Kinderen en jongeren ontmoeten elkaar nauwelijks meer op scholen en de KV is een welkome en betrouwbare aanvulling in het huiselijke leven, bedoeld om lief en dienstbaar te zijn.

Klara is de ik-figuur in de roman: zij vertelt het verhaal van haar start in de KV-winkel, haar robotvrienden daar, haar komst bij Josie en haar moeder en het leven van mensen in de omgeving van Josie, dat zich voor haar ogen ontwikkelt. Klara is een intelligente robot en is geïnteresseerd in menselijke relaties die zij voortdurend analyseert en waar ze haar (AI) conclusies uit trekt en daar af en toe ook op acteert.

De lezer wordt uitgedaagd om te schakelen tussen mens en robot. Klara is bijvoorbeeld zelf overtuigd dat zij gevoelens heeft. Wat maakt een mens een mens en een robot een robot? Zijn er nog grenzen aan te wijzen? Wat is houden van? Wat is empathie?

Het onderwerp artificial intelligence wordt in het boek geen enkele keer genoemd, doordat Klara en de Zon verteld wordt door de KV. De filosofische en ethische vragen die zich in het verhaal aandienen zijn het meer dan waard om vanuit het humanistische perspectief te beschouwen en bespreken.

Aanmelden voor het bespreken is niet nodig, je kunt aansluiten via de zoomlink hieronder. Lees het boek en kijk welke vragen en waarnemingen zich bij je aandienen.

ZOOM:
https://us06web.zoom.us/j/86297753805?pwd=VjlOSlhoQXFQUW1HQkl6bVM2YzZ6Zz09

Meeting ID: 862 9775 3805
Passcode: 175542

Klara en de Zon