Agenda

Bevrijdingslezing: Leo Polak en de open samenleving

24 apr

Bevrijdingslezing: Leo Polak en de open samenleving

Maandagavond 24-04-2017 organiseren de Vrienden van de Filosofie in Oost-Groningen samen met het 4 mei Comité Scheemda de provinciale bevrijdingslezing 2017 met als spreker de Leidse professor mr. dr. Jeroen ten Voorde over de Groningse filosoof Leo Polak (1880-1941).

De lezing gaat over het leven en het werk van de Groningse professor aan de R.U.G. dr. Leo Polak. Deze Joodse hoogleraar was een vurig pleitbezorger van een open samenleving, jurist, filosoof, vrijdenker, de peetvader van het Nederlandse humanisme, onderwijshervormer, antifascist en verdediger van het vrije woord.

Nog voor de Jodenvervolging werd Leo Polak opgepakt als politiek delinquent na aangegeven te zijn door zijn baas de pro nazi rector magnificus professor J. Kapteyn van de Groninger universiteit. “Liever een dode leeuw, dan een levende hond, schreef Leo Polak na de Duitse inval in zijn dagboek. Het gevolg was dat Leo Polak overleed aan zijn ontberingen in concentratiekamp Sachsenhausen in 1941.

Spreker

Als spreker voor de bevrijdingslezing heeft de organisatie de Leidse professor mr. dr. Jeroen ten Voorde kunnen strikken. Deze hoofddocent strafrechtfilosofie is ook bijzonder hoogleraar vanwege de Stichting Bijzondere Leerstoel Leo Polak en besteedt ongeveer 1 dag per week aan wetenschappelijk onderzoek over het gedachtegoed van de filosoof en vrijdenker Leo Polak. De titel van de Bevrijdingslezing 2017 luidt: “Leo Polak en de open samenleving”.

Praktische informatie

De provinciale BEVRIJDINGSLEZING 2017 vindt 24-04-2017 plaats in de Oldambtster herberg hotel De Esbörg, Esbörgstraat 16 te Scheemda. Aanvang 20.00 uur en de toegang is gratis dankzij de gemeente Oldambt.