Thema's en inhoud

  • Levenskunst
  • Themaworkshops – ouderdom, liefde, werk, professionaliteit, kunst, emoties, angst, gezondheid, vriendschap, het lot, genieten, ed. Aan de hand van klassieke en moderne filosofen, afhankelijk van het thema.
    Thema aanbod op maat mogelijk. Eenmalig dagdeel (of meerdere in overleg).
  • Genieten van duurzaamheid: van klassiek hedonisme (Epicurus) naar alternatief hedonisme (Kate Soper). Geschiedenis, theorie, onderzoek, oefening, toepassing in het eigen leven. Duur en niveau van workshop/cursus in overleg.
  • Kennismaking met filosofie (de basis, zonder voorkennis) Wat is filosofie? Filosofie is niet alleen een academische activiteit die zich bezig houdt met tekstinterpretaties en het onderzoeken van historische ideeën. Filosofie is ook een praktische activiteit om de geest te vormen en een wezenlijke bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het dagelijkse leven. Er zijn vele  manieren om je bezig te houden met filosofie en om te filosoferen. In deze workshops o.a. korte kennismaking met filosofie en de vormen van filosofiebeoefening. Heel veel (speelse) oefeningen met als doel het ontwikkelen van basisvaardigheden die hiervoor nodig zijn, zoals o.a. objectieve afstand nemen van de eigen mening, kritisch nadenken over de eigen standpunten, een onderzoekshouding aannemen, de kunst van het vragen stellen, het denken verhelderen, conceptualiseren, problematiseren en het verkrijgen van begrip over bestaande ideeën. Duur en niveau van workshop/cursus in overleg.

Wie is deze spreker?

Silvia Benschop studeerde af aan de Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Zij
werkt o.a. als fotograaf en houdt zich al vele jaren intensief bezig met filosofie. Nam deel aan verschillende trainingen bij diverse praktische filosofen waaronder de Franse filosoof Oscar Brenifier (Institut de Pratiques Philosophiques). Studeerde enkele jaren wijsbegeerte aan de Universiteit van Utrecht en volgde aanvullend opleidingen bij de Internationale School Voor Wijsbegeerte (ISVW), waaronder de beroepsopleiding tot filosofisch consulent.

 

Contact en informatie

Contactgegevens

06-22471690

[email protected]

Beschikbaarheid

Utrecht (provincie), Noord-Holland, ZuidHolland, Midden Nederland (Zwolle, Arnhem, Nijmegen), Noord-Brabant (’s Hertogenbosch, Eindhoven, Breda)

Vergoeding (exclusief reiskosten)

Hangt af van tijdsduur en wensen, in overleg vast te stellen.