Programma

 • Maandag 1 april
  Om 17.00 uur: opening Maand van de Filosofie Assen
  Plaats: Grandcafé LIFF, Brink 14, Assen. Entree: gratis
 • Woensdag 3 april
  Om 15.00 uur: Corijn van Mazijk over Universalisme in kunst en cultuur
  Plaats: Drents Archief, Brink 4, Assen. Entree: € 5,00
  Opgeven via e-mail: info@defka.nl
  Zie ook: https://defkaresearch.com/
 • Vrijdag 5 april
  Om 20.00 uur: Bas Heijne over Het groeiende onbehagen – hoe de mens hier al stuntelend aan bijdraagt
  Locatie: Podium Zuidhaege, Zuidhaege 2, 9401 NZ Assen
  Tijd: vrijdag 5 april 2019, 20.00 – 22.20 uur
  Entree: € 10,00 te betalen aan de zaal
  Reserveren: via info@metaforumassen.nl
  Er is een maximumaantal kaarten, wees er snel bij!
  Informatie: www.metaforumassen.nl
 • Zondag 7 april
  Om 11.00 uur: Diederik Stapel over Ik stuntel en kom boven
  Plaats: De Bron, Einthovenstraat 28, Assen. Entree: gratis
  Zie ook: https://zin-in-zondag.nl
 • Woensdag 10 april
  Om 19:30 uur: Hans Alma over Als samenleven een kunst is, dan stuntelen we heel wat af als mens (interactief)
  Plaats: Grand café ’t Wapen, Vaart ZZ 1C5, Assen. Entree: € 5,00
  Opgeven via e-mail: secr.hvassen@gmail.com
  Zie ook: www.humanistischverbond.nl/afdelingen/regio-noord/assen-en-omgeving/
 • Maandag 15 April
  Om 19.30 uur: Dick Kleinlugtenbelt over De mens en de kunst van het leven
  Plaats: Podium Zuidhaege, Assen. Entree: € 8,00 / jongeren € 4,00
  Opgeven via e-mail: deverdieping2011@gmail.com
  Zie ook: www.deverdieping-assen.nl
 • Dinsdag 16 april
  Om 20.00 uur; Han Thomas Adriaenssen over De sluier tussen ons en de werkelijkheid
  Plaats: Odd Fellowhuis, H. de Ruiterstr. 2, Assen (t.o. NS-station). Entree: € 7,00
  Opgeven via e-mail: 86stroomdal@oddfellows.nl
  Zie ook: http://assen.oddfellows.nl

Bas Heijne: Het groeiende onbehagen

We hebben de mens op veel verschillende manieren proberen te definiëren. Van cognitieve wezens, rationele dieren, spelende mensen, autonome personen tot culturele scheppers. Voor al deze visies valt wat te zeggen, maar misschien worden we nog wel het meest gedefinieerd door ons eeuwige gestuntel. Vooraf en tijdens de avond kunnen vragen worden ingediend.

Programma:

 • 19.30 uur inloop
 • 20.00 uur opening
 • 20.10 uur lezing Bas Heijne met ruimte voor vragen
 • 21:00 uur pauze
 • 21.20 uur interview en discussie
 • 22.20 uur afsluiting en nazit
 • 23.00 uur einde programma

Hij keek omhoog, in de hoop te begrijpen wat al die lichtpunten in de donkere hemel betekenden. Terwijl hij zo in gedachten rondliep, donderde hij plotseling in een diepe put. Een bijstander lachte deze Thales van Milete uit: “Hoe kun je in godsnaam weten wat er zich boven je afspeelt als je niet eens ziet wat hier recht voor je neus gebeurt?”

We hebben de mens op veel verschillende manier proberen te definiëren. Van cognitieve wezens, rationele dieren, spelende mensen, autonome personen tot culturele scheppers. Voor al deze visies valt wat te zeggen, maar misschien worden we nog wel het meest gedefinieerd door ons eeuwige gestuntel. In onze pogingen de wereld te begrijpen en deze naar onze hand te zetten, gaat het ontiegelijk vaak mis. Dat was in de oudheid niet anders. Thales van Milete, die in de 6e eeuw voor Christus aan de bakermat van de filosofie stond, kennen we vandaag vooral nog vanwege die pijnlijke anekdote. Het is een klassiek beeld van de verstrooide professor: geniaal op vele fronten maar uiteindelijk toch gedoemd in het gewone leven te stuntelen.

De moderne mens lijkt op dergelijk gestuntel niet te hebben ingeboet. Zelfs de beste bedoelingen werken vaak averechts. Veel natuurrampen hebben nauwelijks iets met ‘natuur’ te maken, maar zijn eerder het gevolg van menselijk ingrijpen. Voedingsmiddelen hebben we zo beïnvloed dat we massaal te dik worden. Werk hebben we zo ‘efficiënt’ gemaakt dat veel banen overbodig zullen raken. En dan hebben we het nog niet over ons gestuntel in de liefde, tijdens sollicitatiegesprekken of met Ikea kasten. De moderne mens loopt over van verbeeldingskracht om de omgeving te vormen en zichzelf te verbeteren, maar komt elke keer tekort. Is het niet tijd om onze stuntelende natuur te omarmen en ‘Ik stuntel, dus ik ben’ als uitgangspunt te nemen voor een nieuw mensbeeld?”

Spreker Bas Heijne is schrijver, journalist, columnist, winnaar van de P.C. Hooftprijs 2017. In 2018 maakte Heijne de vierdelige serie Onbehagen (Human en VPRO) waarin hij onderzoekt waarom de idealen van onze beschaving steeds verder onder druk komen te staan.

Moderator Ralph du Long is internationaal mensenrechtentrainer, heeft Europa als werkgebied en is moderator voor onder meer het EU-Rusland Civil Society Forum en het Civic Solidarity Platform. Daarnaast is hij lid van Provinciale Staten

Hans Alma: Als samenleven een kunst is, dan stuntelen we heel wat af

Hans Alma onderzoekt in haar boek De kunst van samenleven: Een pleidooi voor een pluralistisch humanisme(2018) hoe humanisme als levensbeschouwing relevant kan zijn voor de 21e eeuw: zowel voor een persoonlijk zoeken naar zin als voor samenlevingsvragen in de publieke ruimte. Wat kan humanisme betekenen in antwoord op de vragen die migratie en klimaatverandering voor onze samenleving oproepen? Welke rol spelen verbeeldingskracht en kunst in de ontwikkeling van een hedendaags humanisme? Die vragen worden op deze avond in verband gebracht met het thema van de maand van de filosofie: ‘Ik stuntel dus ik ben’. Mogen we stuntelen in onze pogingen tot een humane samenleving te komen? Wat kunnen we al stuntelend toch bereiken? Dit gaan we gezamenlijk onderzoeken aan de hand van de ‘verbeeldingscyclus’ die Hans Alma in haar boek aanreikt.

Hans Alma (1962) is gasthoogleraar hedendaags humanisme aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Vrije Universiteit Brussel. Zij werkte voordien als hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht, waar zij de eerste vrouwelijke rector in Nederland was. Haar onderzoek richt zich op de rol van verbeelding in zingeving en levensbeschouwing, en op de ontwikkeling van humanisme in relatie tot levensbeschouwelijke diversiteit. Daarnaast heeft zij een eigen praktijk op het gebied van coaching en training, een werkplaats voor zinvol leven en werken (www.hansalma.eu).