Beeld van Robert Indiana, “Love”. Foto Michael Fraley
Beeld van Robert Indiana, “Love”. Foto Michael Fraley

Liefde is ongetwijfeld een van onze krachtigste drijfveren en misschien wel onze belangrijkste bron van zingeving. Liefde gaat bovendien gepaard met talloze vragen en paradoxen waarmee iedereen zich zo nu en dan bezighoudt, en is om die reden een prachtig onderwerp voor filosofische reflectie in het HUMA-café.
#
Kijk ook naar de artikelen hier onder ter inspiratie.

Freelancer in de liefde

‘De moderne mens is freelancer in de liefde: vrij, maar ook voortdurend gestrest’,
‘Twintigers die nu de arbeidsmarkt betreden gaan waarschijnlijk een freelancefunctie vervullen, maar ook in de liefde treffen ze steeds minder “vaste contracten”. Vroeger was sprake van een bepaalde zekerheid: een man en een vrouw trouwden, kregen kinderen en de vrouw zorgde voor hen terwijl de man werkte. De emancipatie van de vrouw heeft ertoe geleid dat we progressiever zijn gaan denken, waardoor je in de liefde tegenwoordig minder vanzelfsprekend keuzes maakt.

Filosoof en auteur Simone van Saarloos een voorpublicatie uit de bundel ‘Brandstof’


Verliefd op de robot


Liefde is een onderwerp dat ons allemaal aangaat. Jan Drost geeft je in deze lezing inzicht in de toekomst. Veel mensen zien liefde als diep menselijk, iets dat van nature intramenselijk is. In een tijdperk van versnelde vooruitgang in kunstmatige intelligentie (AI) en robotica maken steeds meer wetenschappers zich zorgen over de impact die deze ontwikkeling op onze mensheid kan hebben. Wat zal de impact van AI op liefde zijn nu we robots maken die verbazingwekkend veel op mensen lijken?


Liefde, Neurowetenschap en filosofie


In het publieke debat worden neurowetenschap en filosofie vaak tegenover elkaar geplaatst. Daarin zijn extreme standpunten en beelden niet van de lucht. Volgens sommigen onttovert de neurowetenschap ons mensbeeld voorgoed. Anderen blijven vasthouden aan het beeld van de filosofie als koningin der wetenschappen. Hoog tijd om orde op zaken te stellen, vond Annemarie van Stee, die een proefschrift schreef over de raakvlakken en scheidslijnen tussen beide disciplines. Ze focuste daarbij op zelfinzicht in zaken van ultiem belang, zoals de liefde en ervaringen van zin en zinloosheid.
Bekijk de lezing


Meldpunt liefde


Meldpunt liefde laat ons land zien dat er dagelijks vele kleine en grote daden van liefde, medemenselijkheid en hulpvaardigheid zijn.
Elke week selecteert Dominee Gremdaat de meest hartverwarmende meldingen voor de wekelijkse uitzending van Meldpunt Liefde op Betty Asfalt TV
De happy activist

Norwegian Wood van Murakami


Mooie vragen naar aanleiding van het boek Norwegian Wood van Murakami. Wat is het verband tussen liefde, leven en dood? In ‘Norwegian Wood’ wordt de hoofdpersoon verliefd op twee meisjes, die dood en leven belichamen.
Ga naar de boekbespreking


Missing half


Sinds het begin der tijden verlangen mensen naar hun andere helften, het stukje dat ontbreekt. In Plato’s dialoog The Symposium presenteerde Aristophanes een luchtige scheppingsmythe die alles verklaart.
Bekijk het filmpje


Vrije liefde?


Voor Jean-Paul Sartre was vrijheid alles. Voor hem is de realiteit van romantische liefde geen zalig wederzijds respect en een samenvoeging van vrijheden. Verre van: liefde is conflict. Echte vrijheid betekent vrijheid om van gedachten te veranderen, vrijheid om “uit liefde te vallen” … Voor Sartre is liefde dus gevaarlijk.
Bekijk het filmpje


Kunst liefde


Gedurende de hele kunstgeschiedenis heeft het concept van liefde kunstenaars uit alle lagen van de bevolking aangetrokken. Afgebeeld in verschillende soorten stijlen en weergegeven in een groot aantal mediums, blijft het amoureuze concept kijkers steeds weer boeien.
Lees het artikel

Love is a mental disease

Love is a serious mental disease


Filmpje over deze Quote van Plato.

Verschillende liefdes
Filosofische liefde door Cinimoilustrado


Afsuderen op liefde


Afstudeerproject van Sifra Huijgers, zij maakte onder andere een infographic en een interactieve installatie die de 5 fases van liefde weergeeft.

Activiteiten Amsterdam Amstelland