
Klaar van der Lippe en Bart Stuart, beiden beeldend kunstenaar, beiden specialist in ruimtelijke ordening en beiden betrokken Amsterdammers – waarvan er één, Klaar, ook nog de Charlotte Köhler Prijs gewonnen heeft – geven al een aantal jaren als duo interactieve lezingen en workshops.
We hebben hen gevraagd hoe wij ons kunnen voorbereiden. Toen verrasten ze ons met te verwijzen naar een uitzending van VPRO Tegenlicht én naar een optreden van Jeremy Lent.
Hoe verduurzaam ik mijn huis?
Woensdagavond 13 november van 20.00 tot 22.00 uur ben je van harte welkom in Jungle Amsterdam. Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland haakt in het kader van het thema wonen (september-oktober 2019) aan bij een avond waarin je geïnformeerd wordt over hoe je stap voor stap je huis kunt verduurzamen. Uitgangspunt is dat iedereen, eigenaar en huurder iets kan doen, om zijn huis duurzamer en comfortabeler te maken, want duurzaam hoeft niet duur te zijn, maar kan ook voor een aanzienlijke besparing en verhoging van je wooncomfort zorgen.
Op deze avond zullen we aan de hand van ons duurzame Jungle kookboek je laten zien hoe je in eenvoudige stappen je huis langzaamaan kunt verduurzaming. We leiden je stap voor stap door het menu, van de kleine maatregelen tot aan hoe je van het gas af komt of energieneutraal kunt worden. Kamer voor kamer en van balkon tot dak of achtertuin laten we met eenvoudige voorbeelden zien wat je kunt doen.
Na afloop van de presentatie is er volop de gelegenheid om vragen te stellen. Voorafgaand aan de bijeenkomst kun je je vragen bij ons kwijt. Vragen die niet op de avond zelf beantwoord kunnen worden, zullen wij later via ons infopunt beantwoorden. Deze avond is voor iedereen gratis.
Duurzaam denken is doen!
Jungle Amsterdam
Tweede van Swindenstraat 26
[email protected]
www.jungle.amsterdam
020-7373326
De totale ontwrichting van de woningmarkt
Bernard Hulsman recenseert in het NRC twee boeken die tonen dat de huidige woningnood onze vrijheid aantast. Hij legt de vraag hoe we wonen en hoe we willen wonen in deze tijd van woningnood.
‘Van wie is de stad?’
De woningdruk in Amsterdam is groot en voor veel gezinnen met een modaal inkomen wordt het lastig om een fijn huis te bemachtigen. In deze De Groene podcast, geproduceerd door Kees van den Bosch & Fatih Kılıç, wordt de vraag voorgelegd hoe we ervoor zorgen dat de stad er voor iedereen is. En welke rol de randgemeenten hierin kunnen spelen.
My 500,- dollar house in Detroit and the neighbors who helped me rebuild it
Journalist en screenwriter Drew Philp kocht voor $500 een huis in Detroit en knapte dat volledig op. In dat proces leerde hij niet alleen hoe je een huis (ver)bouwt, maar ook hoe je een gemeenschap vormt. Hij spreekt in deze TED talk over wat hij noemt “radical neighborliness.”
Wat je wél kunt doen als je geen huis kunt kopen
Ook Arjen van Veelen kijkt naar alternatieven. Hij vraagt zich op platform De Correspondent af ‘wat je wél kunt doen als je geen huis kunt kopen.’ Wellicht is de coöperatie een mooie richting?
Waarom zijn huizen zo verrekte duur en nog 9 vragen en antwoorden over wonen in Nederland
De Nederlandse Bank vergelijkt de Amsterdamse woningmarkt al met Parijs en Frankfurt. Jesse Frederik vraagt zich op platform De Correspondent af wat dit betekent voor het wonen van de toekomst.
Futurologic Symposium ReFraming Environmentalism
Eens een andere kijk op wonen en ruimte in de stad? Van 13 t/m 15 september 2019 vond het International Futurologic Symposium ReFraming Environmentalism plaats in Amsterdam. Met alle aandacht voor culturele vrijplaatsen en coöperatief wonen.

Meedenken en meepraten? Kom naar het HUMA-café!
Elke maand in Perdu, Amsterdam. Met sprekers over levenskunst, filosofie en actuele maatschappelijke vraagstukken. En thema’s als rituelen, wonen, liefde, vrijheid, geluk.