Klimaatmars

Ecohumanisme

Huma-café ecohumanisme – zondag 17 oktober – Perdu – Amsterdam

Lees meer en reserveer je plek in de zaal.

Vrijdenken en vrijdenkers

HUMA café: Vrijdenken –  19 september 15:00 bij Perdu
humanistischverbond.nl/vrijdenken

Tentoonstelling ‘Vrijdenkers: van Spinoza tot nu’ – Amsterdam Musuem
vrijdenkers.nl

 

 

 

 

Keti Koti

Keti Koti. Hoe kan je mee herdenken en vieren?
Jitske Kramer en Mireille Ollivieira gingen bij Human Dimensions in gesprek over de effecten van de slavernij.

Ecohumanisme

Dame op fiets. Beeld bij opening Spinozafietsroute 25 juni 2021. Wees erbij!

vrouw bij etalage met plastic beker
Beeld door: cc vhines200

De stoïcijnse uitdaging, wordt dat onze uitdaging?

Lees het artikel van Ronald Wolbink

Vrijheid is een werkwoord

Jonne gidst de wandeling Vrijheid van Amsterdam

Filosofiewandeling in Amsterdam met privégids Jonne.
Lees meer informatie

Mardjan Seighali quote over vrijheid

Erwin Kamp

Bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei 2021 houdt voor het eerst in 20 jaar een humanist de overweging. De eer is aan Erwin Kamp, hoofd van de dienst Humanistische Geestelijke Verzorging bij defensie. “Ik wist meteen waar ik het over wilde hebben. Of beter: over wie. Een van de oprichters van het Humanistisch Verbond, Jaap van Praag, seculier joods, streed tijdens zijn onderduiken voor zijn en andersmans vrijheid.” 

Lees het interview met Erwin Kamp

De herdenkingsbijeenkomst vindt plaats voor de kranslegging op de Dam en wordt live uitgezonden op 4 mei vanaf 18.45 uur op NPO 1.  Lees meer op 4en5mei.nl

 

Özkan Akyol

Kijktip: nieuw programma ‘Vrijdenkers’ van omroep Human.

Bekijk de hoofdpersonen op human.nl/vrijdenkers

Internationale Vrouwendag 2021

quote Roxane van Iperen

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Een dag waarop wereldwijd gelijke rechten en kansen, vrijheid en strijdbaarheid van vrouwen centraal staan. Roxane van Iperen schreef een prikkelende en inspirerende column ‘Klaar met krimpende vrouwen’die aan deze thematiek appelleert, waarin ze alle vrouwen in Nederland toespreekt.

Lees de column van Roxane van Iperen
(en bekijk het filmpje van Lily Myers)

 

Kom in contact

Happy Human paars

Ten tijde van corona ziet de wereld er anders uit. De coronamaatregelen hebben ook hun impact op de cursussen en activiteiten van het Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland. Daarom heeft Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland het initiatief ‘Kom in contact’ opgezet: een contactpagina waar je als lid of geïnteresseerde in het humanisme met elkaar in contact kunt komen.

‘Kom in contact’ pagina bekijken

17 februari 2021: 75 jaar Humanistisch Verbond!

'Wij zijn jarig!' Humanistisch Verbond 75 jaar jubileum

75 jaar Humanistisch Verbond! Een mensenleeftijd lang, dat heeft onze vereniging dan toch maar gehaald. Natuurlijk willen we meer: een samenleving die humaner is, een land dat verdraagzamer is, een natuur die ook blij kan zijn met ons.

Toch pakken ze dit ons niet meer af, denk ik – even achterover leunend om dan weer door te gaan met virtueel handen schudden (gefeliciteerd, gefeliciteerd, gefeliciteerd) en verstandige woorden te zeggen (we zijn er nog niet, we zijn er nog niet, we moeten doorgaan) …

Kijk hier voor het héle programma van het 75 jaar jubileum, en ook als je daar geen tijd voor hebt: geniet er even van, in stilte met jezelf.

Vriendelijke groet, namens het bestuur van onze afdeling,
Guus Bakker (voorzitter Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland)

PS. Lees meer over het jubileum en ander nieuws in onze nieuwsbrief.

Bonus leestip: ‘75 jaar van belang‘; gesprek met historicus Bert Gasenbeek over de hoogtepunten en het belang van de organisatie. “Het draagvlak voor het humanisme is ontzettend groot.”Thema Geluk

Andrea Voigt
Beeld door: Kai Venhuizen

Jodie Ras: Quarantaineverhalen uit de bajes
Beeld door: Maarten van der Wal

Jodie Ras over quarantaineverhalen uit de bajes en (on)geluk.

Jodie Ras werkt als humanistisch geestelijk verzorger in een penitentiaire inrichting in Almelo. Tijdens de corona-lockdown zette zij verhalen van gedetineerden op papier. De verhalen zijn samengebracht in de bundel ‘Quarantaineverhalen uit de bajes’. We vroegen haar of het thema geluk een rol speelt in deze verhalenreeks. Ze deelt een verhaal over een gedetineerde met wie ze wekelijks sprak. Wanneer ervaart hij geluk? En hoe kijkt ze er zelf naar?  > Lees het verhaal van de gedetineerde hier.

(Tip: wanneer de bundel ‘Quarantaineverhalen uit de bajes’ wordt besteld bij boekenbestellen.nl, gaat 100% van de opbrengst naar een project rondom herstelbemiddeling.)

Een leven lang voldoening
Wat houdt ons gelukkig, ons leven lang? Als je denkt dat het roem en geld zijn, dan ben je niet de enige. Volgens psychiater Robert Waldinger vergis je je. Als leider van een onderzoek naar de volwassen ontwikkeling dat al 75 jaar loopt, heeft Waldinger een nooit eerder gezien toegang tot gegevens over echt geluk en tevredenheid. In deze talk deelt hij drie belangrijke lessen uit dat onderzoek en enkele praktische levenswijsheden over hoe je een lang leven leidt dat je voldoening geeft.

Simone van Saarloos

Het zoeken naar geluk is voor de mens ook een vlucht – Simone van Saarloos

“Omdat wij mensen altijd een tekort hebben, een leegte ervaren, zoeken we bevestiging bij anderen, maar ook in ons handelen en interactie met de wereld. Wanneer we handelen – existeren – bevestigen we ons bestaan, eigenen we ons een plek toe in de wereld.”

Maar het zoeken naar geluk is voor de mens ook een vlucht, denkt Van Saarloos. “Dat klinkt negatief, maar zonder te vluchten, zonder die drang om ons tekort op te vullen en de leegte niet te zien, zouden we waarschijnlijk veel minder behoefte hebben om ons tot de wereld te verhouden. Terwijl we juist in de relatie tot de wereld – in het creëren van iets, in het veruitwendigen van gedachten of gevoelens -het meest mens-zijn”, denkt Van Saarloos.

“Wanneer we ons mens-zijn echter alleen nog ervaren wanneer we bij één specifieke ander zijn en we van onze geliefde verwachten dat hij of zij de leegte vult, dan verraadt de vergankelijkheid je vroeg of laat. Wij zijn ons bewust van dat risico en spreiden onze kansen. Dat maakt het wel onmogelijk om vol overgave en zonder reserves lief te hebben. We zijn een soort freelancers in de liefde: vrij, maar ook voortdurend gestresst.”

Lees meer: humanistischverbond.nl/we-zijn-freelancers-in-de-liefde/Thema Vrijheid

De meeste mensen vinden individuele vrijheid en autonomie heel belangrijk. Maar niet ieder cultuur vindt dat. Waarom wij wel? Wat zijn de wortels van de sterke nadruk op individuele vrijheid? In september en oktober gaan we in op het thema vrijheid.

Benno Premsela

Benno Premsela (1920 – 1997): “Show Yourself, laat zien wie je bent”

Na het drama van de oorlog heeft hij de mogelijkheid om verder te kunnen leven gewetensvol en energiek opgepakt. ‘Ik had dus die oorlog overleefd’, legt hij uit in een radio-interview. ‘Toen voelde ik me heel vrij. Vogelvrij, maar dan op een positieve manier. (…) In plaats van naar achteren te vluchten deed ik een stap naar voren. Ik vlucht naar voren’.

Lees meer op de Humanistische Canon

Tegel Spinoza
Beeld door: Nanda van Bodegraven
tegel Vrijheid van Amsterdam - Spinoza quote
Beeld door: Foto copyright: Nanda van Bodegraven

September en oktober: thema Vrijheid van Amsterdam

In september gidsten Nanda van Bodegraven en Jonne op de Weegh de deelnemers langs vijf van de tien tegels. Op vrijheidvanamsterdam.nl/nl/tours vind je gratis audiotours, zowel voor volwassenen als voor kinderen, die je op ieder moment zelf kunt wandelen.

Nanda van Bodegraven is de initiatiefnemer van de wandeling ‘Vrijheid van Amsterdam’ en de stoeptegels met citaten. Humanisme Fonds Amsterdam (HFA) heeft dit project financieel mogelijk gemaakt. Het HFA steunt projecten die Amsterdam verbinden aan Humanisme. Individuele vrijheid gaat vooraf aan Humanisme, daarom steunt het HFA dit project.

Lees meer op de themapagina ‘Vrijheid van Amsterdam’

 

Maandelijks sturen we een nieuwsbrief uit. Om je te inspireren met nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken.

Wil je onze nieuwsbrief ook ontvangen?
Meld je hier aan.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens, je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

Activiteiten Amsterdam Amstelland