docent Niranyana Jayamary

“Mijn affiniteit met het humanisme is dat je bewust bent van je vrijheid. Juist het nadenken als vragen zoals: wie wil ik zijn? Hoe wil ik samen-leven en hoe zorg ik zowel goed voor mijzelf als voor de (on)bekende anderen? Zijn waardevolle uitgangspunten voor mij in het humanisme. Kortom: Vrij voelen in je denken, zeggen en doen.”

Lezingen

Levenskunst
Hoe elke keer opnieuw creativiteit en lenigheid te vinden. Voor jezelf de balance te ontdekken om met alle uitdagingen in het leven om te gaan. Dit is misschien wel de belangrijkste uitdaging in het leven.

Persoonlijke ontwikkeling ‘Ken je zelf’
‘Ken je zelf’, de vraag is snel gesteld. Maar hoe weet je nu wat je écht wilt? Onderzoek je gedachtes, gevoelens, hou je opvattingen tegen het licht. Een goede vraag brengt verder dan een snel antwoord. Zo breng je je denken in beweging en kom je tot een diepere laag waar je zelf antwoorden vindt. Je ontdekt waarvoor je staat.

Aandacht voor rouw en verlies
Ingrijpende veranderingen zoals verlies van werk, relatie, gezondheid, identiteit. Maar ook ongewenst kinderloos, het gevoel er niet meer bij willen of kunnen horen, verloren dromen en/of liefdes en een veranderd wereldbeeld hebben een behoorlijke impact. Hoe moet je verder? Zonder die ander, zonder werk, zonder vooruitzichten? Hoe om te gaan met het gemis en de leegt? En waar begin je? Ruimte nemen om stil te staan bij je verdriet is essentieel om verder te kunnen.

Een goede dood
Een goede dood een verhelderend gesprek over levensverwachting vanuit een praktisch filosofisch perspectief. Welke verwachting heb ik van het leven? Wat maakt mijn leven wel of niet waardevol? Heb je wanneer je gezond bent het recht om te kiezen voor de dood, terwijl andere willen leven om hun kinderen te zien opgroeien en geen keuze hebben en zomaar opeens uit het leven worden gerukt? Deze en andere actuele vragen, en dilemma’s worden vanuit verschillende levendige perspectieven besproken, zonder oordeel of oplossingen. Kortom ‘Hoe te leven en te sterven’.

Wat is wijs om te doen?
Over ethische en morele dilemma’s. Moeten we eisen dat iedereen zijn DNA afstaat om de zorgkosten in de hand te houden? Moeten we vliegen iedereen verbieden om de aarde te redden? Een Moreel beraad is een ideale gespreksvorm om samen actueel dilemma’s te onderzoeken. Wat maakt het maken van de juiste beslissing zo moeilijk? Welke waarden staan centraal? Samen komen we tot nieuwe inzichten, antwoorden en/of oplossingen die ons weer een stapje verder brengt.

Socratisch gesprek

Socratisch gesprek – Wat is vrijheid?
Samen proberen we antwoorden te vinden op de uitgangsvraag zoals ‘Wat is vrijheid?’. Het is een avontuurlijk gesprek, je onderzoekt je eigen gedachten en ook die van elkaar. Samen met een vleugje humor vormen de ingrediënten van boeiend en verhelderend gesprek.

Cursussen

Filosoof in een dag!
Filosoof worden in één dag, kan dat? Zeker! Maak kennis met de aanstekelijkheid van praktisch filosoferen en zet je hoofd en hart aan het werk. We geven betekenis en kennen waarde toe aan de dingen om ons heen. Dit bepaalt hoe we onszelf en de wereld ervaren en ligt aan de basis van ons gevoelsleven en ons handelen. Maar wat denken we eigenlijk? En welke rol speelt taal daarbij? Tijdens deze interactieve dag staat jouw eigen denken centraal. Aan de hand van verschillende actieve oefeningen krijg je meer inzicht in je eigen denkpatronen.

Contact en informatie

Contactgegevens

Je kunt Niranyana bereiken door te bellen naar 06-249 420 69 of een mailtje te sturen naar [email protected] .

Beschikbaarheid

Heel Nederland.

Vergoeding

In overleg is veel mogelijk.

Website

www.niranyana.nl