Jos de Wit - docent cursussen Humanistisch Verbond

“Ik noem mijzelf humanist omdat ik graag werk met en voor mensen en omdat ik geloof in de menselijke mogelijkheden en de ontwikkeling daarvan door sociaal handelen en zelfreflectie.”

Lezingen

Kopstukken van het humanisme
Over Socrates, Erasmus, Voltaire, Marx en Sartre, maar, recentelijk ook, Siddharta (Boeddha), Averroës, Spinoza, Nietzsche en Hannah Arendt.

Cursussen

Kopstukken van het humanisme
Over denkers die van grote invloed zijn geweest op het hedendaags humanisme. De cursus heeft twee doelen: verdieping van de humanistische levensovertuiging door het presenteren en onderzoeken van historische voorbeeldfiguren èn het toepassen van het gedachtegoed van de denkers op actuele vraagstukken.

Vrouwen van de Verlichting
Over de vrouwelijke denkers Belle van Zuylen, Olympe de Gouges, Mary Wollstonecraft en Germaine de Staël. Deze dames hebben door hun denken en doen aandacht gevraagd voor de positie van vrouwen, lang voordat de vrouwenemancipatie als maatschappelijke stroming ontstond.

Wandelingen

Jos verzorgt al jaren humanistisch-filosofische wandelingen voor o.a. het Humanistisch Verbond. De Haagse wandelingen zijn gebundeld in het boekje ‘Beschouwing en beleving’. Vooral de Verlichtingwandeling is populair.

Publicaties

In 2020 publiceerde Jos de Wit ‘Kopstukken van het Humanisme’, over de volgens hem tien belangrijke historische personen die van invloed zijn geweest op het humanisme. Lees hier het interview.

Contact en informatie

Contactgegevens

Je kunt Jos bereiken door te bellen naar 070-3869128 of een mailtje te sturen naar [email protected] .

Beschikbaarheid

Heel Nederland.

Vergoeding

65 euro per uur (exclusief reiskosten) voor cursussen. Lezingen in overleg.

Website

www.dewitwijzer.nl