leesgroep

Leesgroepen

In de omgeving van Arnhem zijn verschillende actieve leesgroepen. Een leesgroep komt maandelijks bijeen om een boek te bespreken. In onderling overleg stelt de groep een titellijst samen. Deze lijst bestaat uit fictie en non-fictie. Degene die een boek heeft ingebracht bereidt een korte inleiding voor, waarna de groep over het boek in gesprek gaat. Dit leidt vaak tot boeiende discussies.

Meld je voor de leesgroep Arnhem aan bij Rebecca Middelkoop en voor de leesgroep Velp bij Tom Hommes.

Gespreksgroepen

Actualiteiten

Elke eerste woensdagmiddag van de maand komt tussen 14 en 16 uur in Velp de gespreksgroep Actualiteiten bij elkaar. De groep bespreekt maatschappelijke, ethische en culturele onderwerpen. Gespreksstof halen de deelnemers onder andere uit het Tijdschrift voor Humanistiek, NRC, De Groene Amsterdammer, Hollands Diep en wat zich zoal aanbiedt. Soms vindt de discussie plaats naar aanleiding van een boek, zoals De troost van de filosofie van Alain de Botton. Op basis van dit boek zijn thema’s aan bod gekomen als troost voor onmacht, troost voor impopulariteit en troost voor frustratie. Een actueel thema van de groep is levenskunst. De groep staat open voor nieuwe deelnemers. Het is ook mogelijk een keer vrijblijvend deel te nemen aan een bijeenkomst.

Meld je aan bij Rommy de Boer (026 8487797).

Samenspraak & Brilduikers

In de regio Ede zijn twee gespreksgroepen met dezelfde aanpak. De deelnemers komen eenmaal per maand samen bij een van de leden thuis, in de ochtend of in de middag. Deelnemers bereiden om beurten een onderwerp voor. Van tevoren wordt er ter voorbereiding een artikel  met enkele vragen rondgestuurd. De bijeenkomsten zijn serieus, maar informeel.

De Brilduikers beginnen altijd met een rondje hete hangijzers. Daarin krijgt iedere deelnemer de gelegenheid op tafel te leggen wat hem of haar bezighoudt.

Meld je voor Samenspraak aan bij Meindert Hoogerkamp (0318 417 251) of Henk Bosch (0318 510 033) en voor  Brilduikers bij Marloes Sonneveld (0318 484 174) of Joke de Hoog (0317 356 971).

Actieve groepen

Museumgroep

De museumgroep bestaat uit cultuurliefhebbers die vier keer per jaar een museum bezoeken. Elk bezoek wordt steeds georganiseerd door een ander lid. De groep bezoekt op zaterdag of zondag een kunstmuseum met moderne en/of klassieke kunst. Iedereen is welkom, dus ook  wie geen lid is van het HV.

Meld je aan bij Maria van Kempen.

Wandelgroep

De wandelgroep wandelt één keer in de zes weken. Het doel is om van de natuur te genieten, nader met elkaar kennis te maken en over van alles en nog wat te praten (of om juist te zwijgen). We maken wandelingen van 5 tot 10 km, zo’n 1,5 tot 2 uur lopen. Onderweg houden we zo mogelijk een korte pauze. De wandelingen zijn in de omgeving van Arnhem, bij voorkeur in de natuur, maar wandelingen in de stad zijn ook mogelijk.

Meld je aan bij Frits van Werven of Paul van Oosten (06 49 87 82 75).

Honeyview_bioscoopzaal

Filmbezoek

Filmclub Arnhem

De filmclub bezoekt maandelijks, meestal in de avond, een interessante film, doorgaans in Focus Filmtheater in Arnhem. Na afloop is er gelegenheid tot napraten over de film. De groep bestaat op dit moment uit zo’n 25 personen en werkt met een jaarrooster. Elke maand kiest een ander lid een film. Het filmbezoek is elke eerste week van de maand, maar steeds op een andere dag. Introducés zijn welkom.

Ook mee naar de film? Meld je aan bij Nico Lippe.

Middagfilmclub Arnhem

Voor wie graag ’s middags naar de film gaat, is er de middagfilmclub. Wie zin heeft om een film te bezoeken en daarover wil napraten verstuurt een e-mail met de filmtitel, datum en tijdstip naar het groepsmailadres. Groepsleden die meewillen reageren. Elk lid mag op elk moment het initiatief nemen en alleen meegaan zonder zelf iets voor te stellen mag ook. Introducees zijn van harte welkom.

Ook ’s middags mee naar de film? Meld je aan bij Nico Lippe.

Keuzefilm Wageningen

Elke derde maandag van de maand bezoeken we een film in het Heerenstraattheater of Movie W. De film wordt tijdens of na de koffieochtend gekozen. Vooraf aanmelden is niet nodig. Iedere deelnemer zorgt voor een eigen ticket. We ontmoeten elkaar zo’n 10 minuten voor aanvang bij de bar in het theater en – dat is de meerwaarde van samen naar de film – we praten altijd met elkaar na bij een drankje. De contactpersoon stuurt na de koffieochtend een mail met alle gegevens naar degenen die zich op de mailinglist hebben laten plaatsen.

Ook mee naar de film? Meld je aan bij Marloes Sonneveld (0318 484 174).

koffie

Samen eten of drinken

Koffieochtend Wageningen

Elke tweede dinsdagochtend van de maand kun je vanaf 10:15 uur aanschuiven voor een goed gesprek aan onze stamtafel in Koffie met Verveelding, Buurtseweg 3, Wageningen.

Meer informatie bij Jopie Jacobs (0318 610 412) en Marloes Sonneveld (0318 484 174).

Samen Eten Wageningen

Elke maand van 31 dagen dineren we gezamenlijk voor een redelijke prijs (ca. € 30) bij een restaurant in de buurt. Mee-eten? Laat je op de mailinglist zetten.

Meer informatie bij Coos en Meindert Hoogerkamp of Marloes Sonneveld (0318 484 174).