“Laten we met elkaar de ambitie waarmaken en in 2013 naar buiten treden”, zo riep voorzitter Boris van de Ham leden op het humanisme in Nederland zichtbaarder te maken. Door bijeenkomsten en cursussen te organiseren, voor leden en niet-leden. Hij deed dat op de Actieve ledendag `Durf te organiseren´ op 20 januari in Utrecht.

In het Centraal Museum kregen ruim vijftig leden een voorproefje van de cursussen en materiaal om deze te organiseren. Daarnaast waren er brainstorms over de drie belangrijkste thema’s van het Humanistisch Verbond voor de komende vijf jaar: ‘Durf te kiezen’, Duurzaamheid en kwaliteit van leven’ en ‘De kunst van het ouder worden’.

Ruim vijftig actieve leden luisterden naar Boris van der Ham en gingen met het landelijk bureau en elkaar in gesprek.

Van der Ham vindt de inzet van actieve leden belangrijk. “We willen graag groeien, maar dat is geen doel op zich. Wel willen we het humanisme meer uitdragen als belangrijke levensbeschouwing. Dat moeten we met elkaar doen, bijvoorbeeld door activiteiten aan te bieden waarmee mensen zich kunnen ontwikkelen.”

Cursussen ‘proeven’

De afgelopen maanden heeft het Humanistisch Verbond een aantal cursussen herzien. Afdelingen en ledengroepen kunnen vanaf nu drie cursussen aanbieden:

– De Introductiecursus humanisme;
– Filosofie van de levenskunst;
– Levenskunst door de ogen van moderne filosofen.

Je kunt een cursus natuurlijk pas aanbieden als je de inhoud daarvan kent. Daarom konden leden aan het begin van de middag de inhoud `proeven´. Bij de ‘Introductiecursus humanisme’ leidden de docenten hen aan de hand van bijvoorbeeld een tekstfragment van Montaigne, een animatiefilmpje over Epicurus of een schilderij van Jeroen Bosch langs de ideeëngeschiedenis van het humanisme.

Maar ook werden zij uitgenodigd om kennis te maken met meer interactieve werkvormen van de cursussen. Zo werd bij ‘Filosofie van de levenskunst’ in tweetallen je houding geanalyseerd bij een recente frustrerende ervaring.

Brainstorm

Na de pauze brainstormden drie groepen over de thema´s `Durf te kiezen´, `Duurzaamheid en kwaliteit van leven´ en `Kunst van het ouder worden´. Hoe kunnen we het thema verdiepen of juist concreet te vertalen naar een activiteit? In de ene ruimte werden leden verleid mee te doen aan de No-Impactweek en tussen 10 en 17 maart duurzaam te leven, in een andere ruimte oefenden zij keuzes te maken en werden suggesties gedaan wat daarbij helpt en welke activiteiten kunnen worden ontwikkeld. Een leuk voorbeeld was iemand een dag lang te filmen en er zo achter komen voor welke dagelijkse keuzes je gesteld wordt, te bespreken hoe die keuze tot stand kwam en te bepalen of dat nou een goede of een slechte keuze was.

Day after

Daags na ‘Durf te organiseren’ kwamen de eerste aankondigingen van afdelingen binnen voor het organiseren van één of meerdere cursussen. Daarnaast is het landelijk bureau blij met de basis die is gelegd om per thema verder te bouwen met actieve leden en deskundigen. Dat was nu precies de bedoeling.

Beeldrecht: Jelmer de Haas